Beste Reciprozagen

10 Beste Reciprozagen voor elk project

Bij het kiezen van een nieuwe reciprozaag zult u misschien verbaasd zijn dat er vele soorten verkrijgbaar zijn. Accu’s worden al snel even goed als een model met snoer, en nieuwe modellen hebben tal van nieuwe functies, zoals anti vibratie en verstelbare geleiders. Het is logisch dat u vragen hebt over welk type reciprozaag het beste is en welke functies u nodig hebt. Maar wat zijn nou de beste reciprozagen? 

We hebben een lijst van de 10 verschillende beste reciprozagen samengesteld om te beoordelen. We hebben de voor- en nadelen van elk model benoemd, zodat u kunt zien welke functies nuttig zijn voor u. We hebben ook een korte koopgids bijgevoegd waarin we de reciprozaag grondig bekijken en dieper ingaan op de cruciale onderdelen die ervoor zorgen dat hij werkt.

In dit blog vertellen wij u alle details over de beste reciprozagen, de trillingen, het wisselen van de bladen, het toerental, de duurzaamheid en nog veel meer. Hierdoor zullen wij u helpen om een weloverwogen aankoop te doen.

Beste Reciprozagen

Inhoudsopgave

Waarom een reciprozaag

De reciprozaag, maar wat is dat? In principe zijn dit handzagen die het overnemen wanneer hamers en breekijzers het laten afweten; sloopwerk. Ja, dat is het belangrijkste gebruik van een reciprozaag, om materialen rond deuren, ramen en balken en gipsplaten door te zagen. Wanneer u ramen en deuren vervangt, is een van de meest tijdrovende taken het verwijderen van het oude beslag. Omdat reciprozagen een grote verscheidenheid aan bladen accepteren die ontworpen zijn om door hout, metaal en gipsplaat te zagen, kunnen ze snel en relatief schoon door alle kozijnen, muren of bevestigingen snijden die u erop gooit.

Het blad wordt door de motor heen en weer bewogen, net als bij een decoupeerzaag. Daarom passen veel decoupeerzaagbladen in de reciprozaag, en u vindt meestal een soortgelijk bevestigingsmechanisme als in uw decoupeerzaag. Voor het werken in donkere ruimtes, zoekt u een reciprozaag met een LED-lampje, op dezelfde plaats als in een decoupeerzaag.

Korte vergelijking beste reciprozagen:

Beste reciprozagen DeWalt DCS369NT (1)

Garantie

3 jaar

3 jaar

3 jaar

3 jaar

3 jaar

Energiebron

Batterij 

Batterij

Batterij

Batterij

Batterij

Vermogen

Accu V18

Accu 18V

Accu 18V

Accu 18V

Accu 18V

Gewicht

5 kilo

4,1kilo

2,6 kilo

3,6 kilo

1,9 kilo

Zaagbladsnelheid

3000 tpm

2900 tpm

2500 tpm

2800 tpm

2000 tpm

Top 10 beste reciprozagen:

1. Beste zaagtafel op dit moment: Milwaukee M18 FSX-0X M18 FUEL

Beste reciprozagen Milwaukee M18

Als u op zoek bent naar een draadloos gereedschap voor zwaar gebruik dat de kracht heeft om vrijwel elk project aan te pakken, zult u geen betere optie vinden dan dit model van Milwaukee M18. Dit model behoort tot de nummer 1 van de beste reciprozagen. 

De dikke rubberen handgreep omsluit bijna de helft van de lengte van het gereedschap, waardoor het gemakkelijk is om een stevige grip te krijgen, ongeacht hoe u het vasthoudt. Zijn gewicht van 5 kilo is relatief licht voor een snoerloos model van dit formaat, en een geïntegreerde ophanghaak maakt het gemakkelijk om hem op te hangen wanneer u een pauze nodig hebt tussen het zagen door.

Het grootste nadeel van deze reciprozaag is zijn iets wat lompe lengte van 53 cm, wat frustrerend kan zijn wanneer u precisiesnedes probeert te maken.

Voor- en nadelen van de Milwaukee M18 FSX-0X M18 FUEL

Voordelen

 • Orbitale schakelaar
 • Borstelloze motor
 • Duurzaam

Nadelen

 • Kan te zwaar zijn voor sommige gebruikers
 • Duurder dan de meeste opties

2. Beste reciprozaag voor kleine ruimtes: DeWalt DCS367P2

Beste reciprozagen dewalt_dcs367p2-qw (1)

We houden van de grootte van dit gereedschap. De DeWalt DCS367P2 Accu is compacter en wendbaarder dan de grote modellen, maar heeft meer kracht en controle dan opties die met één hand te bedienen zijn. Met de variabele snelheid kunt u tot 2.900 slagen per minuut maken, en hoewel de meegeleverde 5,0 Ah accu niet de grootste is die DeWALT aanbiedt, is hij toch groot genoeg om een behoorlijke tijd mee te gaan tussen twee oplaadbeurten.

Het lichte gewicht van 4,1 kg (inclusief accu) maakt deze zaag uitermate geschikt voor projecten die de hele dag duren, zodat u minder snel vermoeid raakt door vermoeidheid van handen en schouders.

Voor- en nadelen van de DeWalt DCS367P2 Accu

Voordelen

 • LED-werklamp
 • 4-positie bladklem
 • Antislip handgreep

Nadelen

 • Zachte plunjezak biedt niet veel bescherming
 • Hoger prijssegment

3. Beste optie voor een hand: Milwaukee M18 FHZ-0X

De Milwaukee M18 FHZ-0X is een compacte zaag en is ontworpen voor gebruik met één hand en is van onschatbare waarde als het gaat om snel en kort zagen. Maar laat u niet misleiden door zijn formaat: zijn 18-volt motor is nog steeds krachtig genoeg om zwaar materiaal zoals Unistrut of plaatstaal te verwerken.

Met een lengte van slechts 27 cm – het zaagblad niet meegerekend – is hij ook kort genoeg om in een rugzak of gereedschapskoffer te passen, zodat u hem bij de hand hebt wanneer u hem nodig hebt. Het kleine formaat van deze zaag maakt hem ook handig voor moeilijk bereikbare plaatsen die vaak voorkomen bij loodgieterswerk of irrigatie.

Voor- en nadelen van de Milwaukee M18 FHZ-0X

Voordelen

 • Inclusief grote 5.0Ah batterij
 • Korte bladslag vermindert trillingen

Nadelen

 • Kan niet zo veel hefboomwerking genereren als tweehandige modellen

4. Beste multifunctionele optie: DeWalt DCS369NT

Beste reciprozagen DeWalt DCS369NT (1)

De DeWalt DCS369NT een 18-volt gereedschap, dat met één hand te bedienen is, is een veelzijdige keuze voor wie niet echt een specifieke klus in gedachten heeft, maar vaak een zaag nodig heeft voor een verscheidenheid aan snelle zaagklussen. Zelfs als u niet aan het verbouwen bent of iets aan het demonstreren bent, kan het een geweldig stuk gereedschap zijn om bij de hand te hebben voor het snoeien en afzagen van te grote takken.

De heldere LED-werklamp is perfect voor het werken onder gootstenen of in kruipruimtes, en de uitgebreide rubberen behuizing rond het gereedschap geeft u een goede grip en draagt bij aan de algehele duurzaamheid.

Voor- en nadelen van de DeWalt DCS369NT

Voordelen

 • Borstelloze motor
 • Geleverd met twee bladen

Nadelen

 • Minder vermogen dan de meeste opties
 • Niet ideaal voor grote sloopwerken

5. Beste budget reciprozaag: BLACK+DECKER BDCR18N-XJ

Deze reciprozaag BLACK+DECKER BDCR18N-XJ is aanzienlijk goedkoper dan de andere modellen op onze lijst en is een goede optie voor de occasionele hobbyist die niet het budget heeft voor een high-end model.

Zijn 18-volt motor levert evenveel vermogen als grotere gereedschappen, hoewel de 1,5Ah batterij betekent dat hij lang niet zo lang meegaat als de 3,0 of 5,0Ah opties. De vergrendelbare trekkerschakelaar maakt dit ook een bijzonder veilige optie, omdat wordt voorkomen dat de trekker wordt geactiveerd wanneer hij per ongeluk wordt ingedrukt. Dankzij de draaibare schoen kunt u het blad tijdens het zagen heen en weer bewegen zonder het contact met het te zagen materiaal te verliezen.

Voordelen

 • Verlengde rubberen greep
 • Lichtgewicht

Nadelen

 • Accu niet inbegrepen

6. Beste reciprozaag voor beginners: Makita JR3051TK 

Beste reciprozagen jr3051tk (1)

Als u een beginner bent en op zoek bent naar uw eerste maar ook beste reciprozagen, dan kan deze Makita JR3051TK middelgrote optie een goede keuze zijn. Met twee verschillende bladen, voor zowel hout als metaal, hebt u alles wat u nodig hebt om een grote verscheidenheid aan projecten aan te pakken.

Bovendien is hij dankzij zijn voordelige prijs een veel kleinere investering dan modellen die soms honderden euro’s duurder zijn. Deze lage prijs is echter waarschijnlijk te wijten aan het ontbreken van een draagtas, wat aanzienlijk onhandig is als u van plan bent uw zaag veel te vervoeren, of als u hem gewoon netjes wilt kunnen opbergen.

Voordelen

 • Kan 3.000 slagen per minuut genereren
 • Inclusief spanthaak

Nadelen

 • Enigszins omvangrijk
 • Geen orbitale instelling

7. Beste lichtste reciprozaag: Makita DJR183ZJ

Wij houden van het unieke en flexibele ontwerp van deze Makita DJR183ZJ reiprozaag : Hij is licht genoeg om met één hand te bedienen, maar is ook lang genoeg om met twee handen te gebruiken als je die extra hefboomwerking nodig hebt. Dit apparaat behoort tot de beste reciprozagen, vanwege de flexibiliteit en het gewicht. 

De dubbele trekker maakt het ook mogelijk de pistooltrekker of de peddeloptie te gebruiken, afhankelijk van hoe u hem vasthoudt. Het meest waardevolle deel van deze set is het feit dat hij wordt geleverd met twee batterijen, zodat u een extra batterij kunt laten opladen terwijl u werkt. De hard-sided draagtas is ook een groot pluspunt, vooral omdat het heeft een ruimte voor die extra batterij, ook.

Voor- en nadelen van Makita DJR183ZJ

Voordelen

 • LED-licht
 • Lichtgewicht

Nadelen

 • Ontbreekt een orbitale instelling

8. Reciprozaag: Bosch GSA 12V-14 12V

De Bosch GSA 12V-14  is een van onze favoriete merken als het gaat om compact, doe-het-zelf-vriendelijk gereedschap, en deze zaag is daar een goed voorbeeld van. De kleine accu’s van Bosch geven dit gereedschap een compact silhouet, en de handige niveaumeter laat u weten hoeveel sap er nog over is terwijl u werkt.

Met een gewicht van slechts 2,7 kg (met accu) en een lengte van slechts 25 cm is dit een van de lichtste zaagsystemen die op de markt verkrijgbaar zijn. Het grootste nadeel van deze kit is het dunne netsnoer van de lader, waardoor hij minder duurzaam is dan veel van zijn concurrenten.

Voor- en nadelen van de Bosch GSA 12V-14 12V

Voordelen

 • Geleverd met twee messen
 • Comfortabel
 • Zachte greep

Nadelen

 • Niet krachtig genoeg voor dik houtsnijwerk

9. Reciprozaag: Bosch GSA 1100

BOSCH BLAUW GSA 1100

De orbitale instelling op deze Bosch GSA 1100 zaag maakt hem zeer geschikt voor het gemakkelijk zagen door timmerhout, en de variabele snelheid trigger is perfect voor degenen die maximale controle willen tijdens het zagen.

Met slechts 3 kilo is het ook de lichtste full-size optie op onze lijst van de 10 beste reciprozagen, en in combinatie met de gedempte rubberen grip is het comfortabeler om hem gedurende langere perioden te gebruiken dan zijn concurrenten. De snoerloze voeding maakt hem minder mobiel dan snoerloze zagen, maar als u hem vooral gebruikt voor sloopwerk, zoals bij woningrenovaties, vindt u de mobiliteit die een verlengsnoer u biedt misschien wel prima.

Voordelen

 • Goed middelgroot model
 • Zeer licht
 • Inclusief zachte draagtas

Nadelen

 • Mogelijk niet draagbaar genoeg voor sommige gebruikers

10. Reciprozaag: Metabo SSE 18 LTX Compact 18V

Als u al een verzameling Metabo-gereedschap hebt – en de nodige accu’s – dan kan deze eenhandszaag een kostenbesparende optie zijnDe metabo SSE 18 is geschikt voor zowel 18- als 36-volt-accu’s en met de variabele trekker kunt u tijdens het werk gemakkelijk de precieze zaagsnelheid regelen. De veelzijdigheid van de bladen is een ander nuttig kenmerk, waardoor hij geschikt is voor zowel standaard reciprozaagbladen als decoupeerzaagbladen met T-schacht.

We hebben dit gereedschap persoonlijk gebruikt bij een gecompliceerd plafondvervangingsproject, en vonden het lichte gewicht en de korte bouwvorm perfect voor het bereiken en bereiken van krappe en lastige plekken. Bovendien heeft Metabo levenslange garantie op de body van het apparaat.

Voor- en nadelen van de Metabo SSE 18 LTX Compact 18V

Voordelen

 • Trekker met variabele snelheid
 • Compact formaat
 • Geschikt voor twee soorten messen

Nadelen

 • Geleverd zonder accu

Koopgids: Hoe kiest u een van de beste reciprozagen?

Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste dingen waar u op moet letten bij het kopen van een vansde beste reciprozagen:

Vermogen

Er zijn twee hoofdmanieren waarop de reciprozaag wordt aangedreven: elektrische aandrijving en accuaandrijving.

Reciprozaag met snoer

Elektrische reciprozagen kunt u aansluiten op een stopcontact, zodat ze een constant, gelijkmatig vermogen leveren en een hoog toerental kunnen produceren zonder dat u ze ooit hoeft bij te tanken of op te laden. Ze zijn zeer betrouwbaar, en de meeste merken kunnen enkele jaren meegaan zonder enig onderhoud. Ze zijn meestal licht en gemakkelijk te manoeuvreren.

Het nadeel van elektrische aandrijving is dat er een stopcontact voor nodig is, dus u zult waarschijnlijk een verlengsnoer moeten kopen om ze te gebruiken. Het snoer beperkt ook het bereik tot binnen het huis of de werkplaats en u moet oppassen dat u het snoer niet per ongeluk doorsnijdt.

Reciprozaag op accu

Accu-aangedreven reciprozagen zijn technisch gezien elektrische zagen, maar deze krijgen hun kracht uit batterijen. Deze zagen zijn uiterst draagbaar, u kunt ze overal gebruiken en er is geen snoer dat u per ongeluk kunt doorsnijden. De technologie achter lithiumbatterijen gaat snel vooruit en oplaadbare gereedschappen worden voor veel mensen een reële optie. De batterijen kunnen een aanzienlijke hoeveelheid stroom leveren die niet onderdoet voor die van plug-in modellen, voordat ze moeten worden opgeladen.

Het nadeel van accu’s is dat de meeste gereedschappen er niet mee zijn uitgerust en dat u ze apart moet kopen. Ze zijn duur en veel merken hebben hun eigen accu, waardoor u vastzit aan een bepaald merk als u van plan bent meer dan één accu-aangedreven gereedschap te gebruiken. U moet ze ook voortdurend opladen en als u dat vergeet, kan dat uw project vertragen. Het is ook mogelijk dat u zonder stroom komt te zitten voordat uw project is voltooid. Wij raden u aan ten minste twee accu’s te kopen als u accuvoeding gebruikt.

De slag

De slag is de afstand die het blad heen en weer beweegt om te snijden. De meeste bladen op deze lijst hebben een slag tussen ⅞ en 1⅛-inch. Het verschil tussen de twee lijkt misschien niet veel, maar als je bedenkt dat het blad 2500 of meer keer per minuut heen en weer kan bewegen, wordt het verschil behoorlijk groot. Een langere slag zal sneller en soepeler snijden, terwijl bladen met een kleinere slag de neiging hebben om vaker terug te slaan.

Toerental

Het toerental van reciprozagen staat op de verpakking vermeld, en dit verwijst naar het aantal keren dat het zaagblad per minuut heen en weer beweegt. Een hoger toerental resulteert in een snellere, soepelere zaagsnede met minder terugslag. Wij raden u aan te kiezen voor het hoogste toerental dat u kunt vinden en niet onder de 2000 te gaan. Alle modellen op deze lijst kunnen een toerental van 2500 of meer halen.

Mes verwisselen

Bij reciprozagen moest vroeger gereedschap worden gebruikt om de bladen te verwisselen, waardoor onderdelen verloren konden gaan en de bladen niet goed geplaatst konden worden. Bijna alle moderne reciprozagen werken met een gereedschapsloos systeem, waarbij u een hendel moet indrukken om het zaagblad los te maken of vast te zetten.

Wij raden aan alleen reciprozagen te kopen die het gereedschaploze systeem gebruiken, en elk van de modellen op onze lijst heeft het ingebouwd.

De schoen

De schoen is een kunststof geleider aan het uiteinde van sommige reciprozagen. Dit eenvoudige hulpmiddel kan tijdens het werken vele doelen dienen, maar wordt meestal gebruikt om ervoor te zorgen dat de zaagsnede die u maakt niet te diep is. Het kan ook het zaagblad geleiden zodat het geen onbedoelde oppervlakken raakt en het kan ook voorwerpen op hun plaats houden terwijl u zaagt.

De orbitale instellingen

De orbitale instelling is een functie die verwarrend is voor veel mensen, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Als de orbitale instelling is ingeschakeld, beweegt het mes niet alleen heen en weer, maar ook een beetje van links naar rechts. Deze actie scheurt meer hout weg en resulteert in een meer gekartelde snede, maar het is veel sneller dan snijden met de heen-en-weer beweging alleen.

Gewicht

Het gewicht van de reciprozaag kan een rol spelen als u veel grote klussen te doen hebt, of als de klussen op een hoge plaats liggen waardoor u omhoog moet reiken. De meeste moderne reciprozagen wegen minder dan tien pond, maar sommige batterijaangedreven modellen kunnen zwaarder wegen.

Zaag

De keuze van het zaagblad is bijna even belangrijk als de keuze van de zaag. Ze variëren in lengte, tanden per inch (TPI), breedte, dikte, vorm, en materiaal. De bladen zijn 3-12 inch lang, waarbij de meest voorkomende tussen 6 en 9 inch vallen en langere bladen diepere zaagsneden produceren.

TPI varieert van 3-36. Lage TPI zaagt sneller maar met ruwere randen en is het meest geschikt voor het zagen van hout. Met een hoge TPI zaagt u langzamer, maar krijgt u gladdere snijkanten, waardoor het ideaal is voor het zagen van metaal.

Onze ervaring is dat veel van de problemen die mensen met hun reciprozaag hebben, te maken hebben met de bladen die ze gebruiken. Er is een enorme keuze aan bladen die voor elk doel ontworpen zijn en het gebruik van het verkeerde blad kan tot onvoorspelbare resultaten leiden. Scherpe zaagsneden, snel bot wordende bladen, voortdurend terugslag, en bladen die breken, zijn allemaal tekenen dat u een verkeerd blad voor de klus gebruikt.

Wij raden u aan het materiaal dat u wilt zagen uitvoerig te onderzoeken en het juiste blad te vinden voordat u aan het werk gaat.

Veiligheid

De reciprozaag kan gevaarlijk zijn als u niet voorzichtig bent bij het gebruik ervan. Het is niet zo erg als een kettingzaag, maar u moet toch een minimum aan beschermingsmiddelen dragen als u aan het zagen bent. Wij raden u aan minimaal de volgende beschermingsmiddelen te dragen:

Conclusie beste reciprozagen

Bij het kiezen van een reciprozaag is het belangrijk te onthouden dat dit gereedschap in de eerste plaats bedoeld is om te vernielen en niet om nette en zuivere zaagsneden te maken zoals een decoupeerzaag. Een schoen kan helpen om de lijnen recht te trekken en een ervaren gebruiker kan wonderen verrichten, maar dit zijn geen precisiegereedschappen.

Voor de meeste mensen is de elektrische reciprozaag de beste keuze. Ze zijn goedkoop en licht, en de meeste mensen moeten werk doen rond het huis waar er genoeg stopcontacten zijn. Onze top keuze is een perfect voorbeeld van een hoge kwaliteit zaag. De Makita JR3051 is uitgerust met een krachtige motor en vibratiereductie. Het is een van de best uitgebalanceerde gereedschappen op deze lijst en hij werkt koel.

Als u moet zagen zonder stopcontact of als u van plan bent om een arsenaal aan accu-aangedreven gereedschap samen te stellen, is het moeilijk om onze keuze als de beste snoerloze reciprozaag te verslaan. De Milwaukee M18 FSX-0X M18 FUEL zaagblad heeft een krachtige motor en een lange slag. Het beste van alles is dat Milwaukee een lange lijst van hoogwaardige gereedschappen heeft die gebruik kunnen maken van dezelfde accu en lader.

We hopen echt dat onze gids u helpt om de beste reciprozagen voor uw werkplaats te vinden. Veel succes bij uw zoektocht!

Lees ook:
Beste bladblazers 2022
Tuingereedschap
Tim
Beste Bladblazers

Beste bladblazers- Top 9 van 2022! Er is maar één manier om met bladeren om te gaan: Haal ze zo snel mogelijk van uw gazon

Lees meer >>
Beste Boormachine
Blogs
Tom
De 10 beste boormachines van 2024

De beste boormachine zou wel eens het enige elektrische gereedschap kunnen zijn dat veel mensen nodig hebben. Dankzij de vooruitgang in de motor- en accutechnologie

Lees meer >>
Beste slagmoersleutels
Blogs
Tom
De 8 beste slagmoersleutels

In het verleden werd een slagmoersleutel voornamelijk pneumatisch, of met lucht aangedreven, waardoor ze in het domein van de professionele monteurs bleven. Om een typische

Lees meer >>
Beste grasmaaiers
Tuingereedschap
Tim
Beste Grasmaaiers

De 6 beste grasmaaiers om uw gras mooi gemaaid te houden Het is één ding om van uw gazon te houden, maar iets anders om

Lees meer >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *