De 10 Beste Reciprozagen voor elk project

Bij het kiezen van een nieuwe reciprozaag zult u misschien verbaasd zijn dat er vele soorten verkrijgbaar zijn. Accu’s worden al snel even goed als een model met snoer, en nieuwe modellen hebben tal van nieuwe functies, zoals antivibratie en verstelbare geleiders. Het is logisch dat u vragen hebt over welk type reciprozaag het beste is en welke functies u nodig hebt. Maar wat zijn nou de beste reciprozagen? 

We hebben een lijst van de 10 verschillende beste reciprozagen samengesteld om te beoordelen. We hebben de voor- en nadelen van elk model benoemd, zodat u kunt zien welke functies nuttig zijn voor u. We hebben ook een korte kopershandleiding bijgevoegd waarin we de reciprozaag grondig bekijken en dieper ingaan op de cruciale onderdelen die ervoor zorgen dat hij werkt.

In dit blog vertellen wij u alle details over de beste reciprozagen, de trillingen, het wisselen van de bladen, het toerental, de duurzaamheid en nog veel meer. Hierdoor zullen wij u helpen om een weloverwogen aankoop te doen.

Inhoudsopgave

Korte vergelijking beste reciprozagen:

Beste reciprozagen Milwaukee M18

Garantie

3 jaar

3 jaar

3 jaar

3 jaar

3 jaar

Energiebron

Batterij 

Batterij

Batterij

Batterij

Batterij

Vermogen

Accu V18

Accu 18V

Accu 18V

Accu 18V

Accu 18V

Gewicht

5 kilo

4,1kilo

2,6 kilo

3,6 kilo

1,9 kilo

Zaagbladsnelheid

3000 tpm

2900 tpm

2500 tpm

2800 tpm

2000 tpm

Als u op zoek bent naar een snoerloos gereedschap voor zwaar gebruik dat de kracht heeft om vrijwel elk project aan te pakken, zult u geen betere optie vinden dan dit model van Milwaukee M18. Dit model behoort tot de nummer 1 van de beste reciprozagen. 

De dikke rubberen handgreep omsluit bijna de helft van de lengte van het gereedschap, waardoor het gemakkelijk is om een stevige grip te krijgen, ongeacht hoe u het vasthoudt. Zijn gewicht van 5 kilo is relatief licht voor een snoerloos model van dit formaat, en een geïntegreerde ophanghaak maakt het gemakkelijk om hem op te hangen wanneer u een pauze nodig hebt tussen het zagen door.

Het grootste nadeel van deze reciprozaag is zijn ietwat lompe lengte van 21 inch, wat frustrerend kan zijn wanneer u precisiesnedes probeert te maken.

Voordelen

 • Orbitale schakelaar
 • Borstelloze motor
 • Duurzaam

Nadelen

 • Kan te zwaar zijn voor sommige gebruikers
 • Duurder dan de meeste opties

We houden van de grootte van dit gereedschap. De DeWalt DCS367P2 Accu is compacter en wendbaarder dan de grote modellen, maar heeft meer kracht en controle dan opties die met één hand te bedienen zijn. Met de variabele snelheid kunt u tot 2.900 slagen per minuut maken, en hoewel de meegeleverde 5,0 Ah accu niet de grootste is die DeWALT aanbiedt, is hij toch groot genoeg om een behoorlijke tijd mee te gaan tussen twee oplaadbeurten.

Het lichte gewicht van 4,1 kg (inclusief accu) maakt deze zaag uitermate geschikt voor projecten die de hele dag duren, zodat u minder snel vermoeid raakt door vermoeidheid van handen en schouders.

Voordelen

 • LED-werklamp
 • 4-positie bladklem
 • Antislip handgreep

Nadelen

 • Zachte plunjezak biedt niet veel bescherming
 • Duur

De Milwaukee M18 FHZ-0X is een compacte zaag en is ontworpen voor gebruik met één hand en is van onschatbare waarde als het gaat om snel en kort zagen. Maar laat u niet misleiden door zijn formaat: zijn 18-volt motor is nog steeds krachtig genoeg om zwaar materiaal zoals Unistrut of plaatstaal te verwerken.

Met een lengte van slechts 11 inch – het zaagblad niet meegerekend – is hij ook kort genoeg om in een rugzak of gereedschapskoffer te passen, zodat u hem bij de hand hebt wanneer u hem nodig hebt. Het kleine formaat van deze zaag maakt hem ook handig voor moeilijk bereikbare plaatsen die vaak voorkomen bij loodgieterswerk of irrigatie.

Voordelen

 • Inclusief grote 5.0Ah batterij
 • Korte bladslag vermindert trillingen

Nadelen

 • Kan niet zo veel hefboomwerking genereren als tweehandige modellen

De DeWalt DCS369NT een 18-volt gereedschap, dat met één hand te bedienen is, is een veelzijdige keuze voor wie niet echt een specifieke klus in gedachten heeft, maar vaak een zaag nodig heeft voor een verscheidenheid aan snelle zaagklussen. Zelfs als u niet aan het verbouwen bent of iets aan het demonstreren bent, kan het een geweldig stuk gereedschap zijn om bij de hand te hebben voor het snoeien en afzagen van te grote takken.

De heldere LED-werklamp is perfect voor het werken onder gootstenen of in kruipruimtes, en de uitgebreide rubberen behuizing rond het gereedschap geeft u een goede grip en draagt bij aan de algehele duurzaamheid.

Voordelen

 • Borstelloze motor
 • Geleverd met twee bladen

Nadelen

 • Minder vermogen dan de meeste opties
 • Niet ideaal voor grote sloopwerken

Deze reciprozaag BLACK+DECKER BDCR18N-XJ is aanzienlijk goedkoper dan de andere modellen op onze lijst en is een goede optie voor de occasionele hobbyist die niet het budget heeft voor een high-end model.

Zijn 18-volt motor levert evenveel vermogen als grotere gereedschappen, hoewel de 1,5Ah batterij betekent dat hij lang niet zo lang meegaat als de 3,0 of 5,0Ah opties. De vergrendelbare trekkerschakelaar maakt dit ook een bijzonder veilige optie, omdat wordt voorkomen dat de trekker wordt geactiveerd wanneer hij per ongeluk wordt ingedrukt. Dankzij de draaibare schoen kunt u het blad tijdens het zagen heen en weer bewegen zonder het contact met het te zagen materiaal te verliezen.

Voordelen

 • Verlengde rubberen greep
 • Lichtgewicht

Nadelen

 • Accu niet inbegrepen

Als u een beginner bent en op zoek bent naar uw eerste maar ook beste reciprozagen, dan kan deze Makita JR3051TK middelgrote optie een goede keuze zijn. Met twee verschillende bladen, voor zowel hout als metaal, hebt u alles wat u nodig hebt om een grote verscheidenheid aan projecten aan te pakken.

Bovendien is hij dankzij zijn voordelige prijs een veel kleinere investering dan modellen die soms honderden euro’s duurder zijn. Deze lage prijs is echter waarschijnlijk te wijten aan het ontbreken van een draagtas, wat aanzienlijk onhandig is als u van plan bent uw zaag veel te vervoeren, of als u hem gewoon netjes wilt kunnen opbergen.

Voordelen

 • Kan 3.000 slagen per minuut genereren
 • Inclusief spanthaak

Nadelen

 • Enigszins omvangrijk
 • Geen orbitale instelling

Wij houden van het unieke en flexibele ontwerp van deze Makita DJR183ZJ reiprozaag : Hij is licht genoeg om met één hand te bedienen, maar is ook lang genoeg om met twee handen te gebruiken als je die extra hefboomwerking nodig hebt. Dit apparaat behoort tot de beste reciprozagen, vanwege de flexibiliteit en het gewicht. 

De dubbele trekker maakt het ook mogelijk de pistooltrekker of de peddeloptie te gebruiken, afhankelijk van hoe u hem vasthoudt. Het meest waardevolle deel van deze set is het feit dat hij wordt geleverd met twee batterijen, zodat u een extra batterij kunt laten opladen terwijl u werkt. De hard-sided draagtas is ook een groot pluspunt, vooral omdat het heeft een ruimte voor die extra batterij, ook.

 

Voordelen

 • LED-licht
 • Lichtgewicht

Nadelen

 • Ontbreekt een orbitale instelling
Bosch 12v 14

De Bosch GSA is een van onze favoriete merken als het gaat om compact, doe-het-zelf-vriendelijk gereedschap, en deze zaag is daar een goed voorbeeld van. De kleine accu’s van Bosch geven dit gereedschap een compact silhouet, en de handige niveaumeter laat u weten hoeveel sap er nog over is terwijl u werkt.

Met een gewicht van slechts 2,7 kg (met accu) en een lengte van slechts 10 inch is dit een van de lichtste zaagsystemen die op de markt verkrijgbaar zijn. Het grootste nadeel van deze kit is het dunne netsnoer van de lader, waardoor hij minder duurzaam is dan veel van zijn concurrenten.

Voordelen

 • Geleverd met twee messen
 • Comfortabel
 • Zachte greep

Nadelen

 • Niet krachtig genoeg voor dik houtsnijwerk

De orbitale instelling op deze Bosch GSA 1100 zaag maakt hem zeer geschikt voor het gemakkelijk zagen door timmerhout, en de variabele snelheid trigger is perfect voor degenen die maximale controle willen tijdens het zagen.

Met slechts 3 kilo is het ook de lichtste full-size optie op onze lijst van de 10 beste reciprozagen, en in combinatie met de gedempte rubberen grip is het comfortabeler om hem gedurende langere perioden te gebruiken dan zijn concurrenten. De snoerloze voeding maakt hem minder mobiel dan snoerloze zagen, maar als u hem vooral gebruikt voor sloopwerk, zoals bij woningrenovaties, vindt u de mobiliteit die een verlengsnoer u biedt misschien wel prima.

Voordelen

 • Goed middelgroot model
 • Zeer licht
 • Inclusief zachte draagtas

Nadelen

 • Mogelijk niet draagbaar genoeg voor sommige gebruikers

Als u al een verzameling Metabo-gereedschap hebt – en de nodige accu’s – dan kan deze eenhandszaag een kostenbesparende optie zijn. De metabo SSE 18 is geschikt voor zowel 18- als 36-volt-accu’s en met de variabele trekker kunt u tijdens het werk gemakkelijk de precieze zaagsnelheid regelen. De veelzijdigheid van de bladen is een ander nuttig kenmerk, waardoor hij geschikt is voor zowel standaard reciprozaagbladen als decoupeerzaagbladen met T-schacht.

We hebben dit gereedschap persoonlijk gebruikt bij een gecompliceerd plafondvervangingsproject, en vonden het lichte gewicht en de korte bouwvorm perfect voor het bereiken en bereiken van krappe en lastige plekken. Bovendien heeft Metabo levenslange garantie op de body van het apparaat.

Voordelen

 • Trekker met variabele snelheid
 • Compact formaat
 • Geschikt voor twee soorten messen

Nadelen

 • Geleverd zonder accu

Koopgids: Hoe kiest u een van de beste reciprozagen?

Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste dingen waar u op moet letten bij het kopen van een vansde beste reciprozagen:

Vermogen

Er zijn twee hoofdmanieren waarop de reciprozaag wordt aangedreven: elektrische aandrijving en accuaandrijving.

Reciprozaag met snoer

Elektrische reciprozagen kunt u aansluiten op een stopcontact, zodat ze een constant, gelijkmatig vermogen leveren en een hoog toerental kunnen produceren zonder dat u ze ooit hoeft bij te tanken of op te laden. Ze zijn zeer betrouwbaar, en de meeste merken kunnen enkele jaren meegaan zonder enig onderhoud. Ze zijn meestal licht en gemakkelijk te manoeuvreren.

Het nadeel van elektrische aandrijving is dat er een stopcontact voor nodig is, dus u zult waarschijnlijk een verlengsnoer moeten kopen om ze te gebruiken. Het snoer beperkt ook het bereik tot binnen het huis of de werkplaats en u moet oppassen dat u het snoer niet per ongeluk doorsnijdt.

Reciprozaag op accu

Accu-aangedreven reciprozagen zijn technisch gezien elektrische zagen, maar deze krijgen hun kracht uit batterijen. Deze zagen zijn uiterst draagbaar, u kunt ze overal gebruiken en er is geen snoer dat u per ongeluk kunt doorsnijden. De technologie achter lithiumbatterijen gaat snel vooruit en oplaadbare gereedschappen worden voor veel mensen een reële optie. De batterijen kunnen een aanzienlijke hoeveelheid stroom leveren die niet onderdoet voor die van plug-in modellen, voordat ze moeten worden opgeladen.

Het nadeel van accu’s is dat de meeste gereedschappen er niet mee zijn uitgerust en dat u ze apart moet kopen. Ze zijn duur en veel merken hebben hun eigen accu, waardoor u vastzit aan een bepaald merk als u van plan bent meer dan één accu-aangedreven gereedschap te gebruiken. U moet ze ook voortdurend opladen en als u dat vergeet, kan dat uw project vertragen. Het is ook mogelijk dat u zonder stroom komt te zitten voordat uw project is voltooid. Wij raden u aan ten minste twee accu’s te kopen als u accuvoeding gebruikt.

De slag

De slag is de afstand die het blad heen en weer beweegt om te snijden. De meeste bladen op deze lijst hebben een slag tussen ⅞ en 1⅛-inch. Het verschil tussen de twee lijkt misschien niet veel, maar als je bedenkt dat het blad 2500 of meer keer per minuut heen en weer kan bewegen, wordt het verschil behoorlijk groot. Een langere slag zal sneller en soepeler snijden, terwijl bladen met een kleinere slag de neiging hebben om vaker terug te slaan.

Toerental

Het toerental van reciprozagen staat op de verpakking vermeld, en dit verwijst naar het aantal keren dat het zaagblad per minuut heen en weer beweegt. Een hoger toerental resulteert in een snellere, soepelere zaagsnede met minder terugslag. Wij raden u aan te kiezen voor het hoogste toerental dat u kunt vinden en niet onder de 2000 te gaan. Alle modellen op deze lijst kunnen een toerental van 2500 of meer halen.

Mes verwisselen

Bij reciprozagen moest vroeger gereedschap worden gebruikt om de bladen te verwisselen, waardoor onderdelen verloren konden gaan en de bladen niet goed geplaatst konden worden. Bijna alle moderne reciprozagen werken met een gereedschapsloos systeem, waarbij u een hendel moet indrukken om het zaagblad los te maken of vast te zetten.

Wij raden aan alleen reciprozagen te kopen die het gereedschaploze systeem gebruiken, en elk van de modellen op onze lijst heeft het ingebouwd.

De schoen

De schoen is een kunststof geleider aan het uiteinde van sommige reciprozagen. Dit eenvoudige hulpmiddel kan tijdens het werken vele doelen dienen, maar wordt meestal gebruikt om ervoor te zorgen dat de zaagsnede die u maakt niet te diep is. Het kan ook het zaagblad geleiden zodat het geen onbedoelde oppervlakken raakt en het kan ook voorwerpen op hun plaats houden terwijl u zaagt.

De orbitale instellingen

De orbitale instelling is een functie die verwarrend is voor veel mensen, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Als de orbitale instelling is ingeschakeld, beweegt het mes niet alleen heen en weer, maar ook een beetje van links naar rechts. Deze actie scheurt meer hout weg en resulteert in een meer gekartelde snede, maar het is veel sneller dan snijden met de heen-en-weer beweging alleen.

Gewicht

Het gewicht van de reciprozaag kan een rol spelen als u veel grote klussen te doen hebt, of als de klussen op een hoge plaats liggen waardoor u omhoog moet reiken. De meeste moderne reciprozagen wegen minder dan tien pond, maar sommige batterijaangedreven modellen kunnen zwaarder wegen.

Zaag

De keuze van het zaagblad is bijna even belangrijk als de keuze van de zaag. Ze variëren in lengte, tanden per inch (TPI), breedte, dikte, vorm, en materiaal. De bladen zijn 3-12 inch lang, waarbij de meest voorkomende tussen 6 en 9 inch vallen en langere bladen diepere zaagsneden produceren.

TPI varieert van 3-36. Lage TPI zaagt sneller maar met ruwere randen en is het meest geschikt voor het zagen van hout. Met een hoge TPI zaagt u langzamer, maar krijgt u gladdere snijkanten, waardoor het ideaal is voor het zagen van metaal.

Onze ervaring is dat veel van de problemen die mensen met hun reciprozaag hebben, te maken hebben met de bladen die ze gebruiken. Er is een enorme keuze aan bladen die voor elk doel ontworpen zijn en het gebruik van het verkeerde blad kan tot onvoorspelbare resultaten leiden. Scherpe zaagsneden, snel bot wordende bladen, voortdurend terugslag, en bladen die breken, zijn allemaal tekenen dat u een verkeerd blad voor de klus gebruikt.

Wij raden u aan het materiaal dat u wilt zagen uitvoerig te onderzoeken en het juiste blad te vinden voordat u aan het werk gaat.

Veiligheid

De reciprozaag kan gevaarlijk zijn als u niet voorzichtig bent bij het gebruik ervan. Het is niet zo erg als een kettingzaag, maar u moet toch een minimum aan beschermingsmiddelen dragen als u aan het zagen bent. Wij raden u aan minimaal de volgende beschermingsmiddelen te dragen:

Conclusie beste reciprozagen

Bij het kiezen van een reciprozaag is het belangrijk te onthouden dat dit gereedschap in de eerste plaats bedoeld is om te vernielen en niet om nette en zuivere zaagsneden te maken zoals een decoupeerzaag. Een schoen kan helpen om de lijnen recht te trekken en een ervaren gebruiker kan wonderen verrichten, maar dit zijn geen precisiegereedschappen.

Voor de meeste mensen is de elektrische reciprozaag de beste keuze. Ze zijn goedkoop en licht, en de meeste mensen moeten werk doen rond het huis waar er genoeg stopcontacten zijn. Onze top keuze is een perfect voorbeeld van een hoge kwaliteit zaag. De Makita JR3051 is uitgerust met een krachtige motor en vibratiereductie. Het is een van de best uitgebalanceerde gereedschappen op deze lijst en hij werkt koel.

Als u moet zagen zonder stopcontact of als u van plan bent om een arsenaal aan accu-aangedreven gereedschap samen te stellen, is het moeilijk om onze keuze als de beste snoerloze reciprozaag te verslaan. De Milwaukee M18 FSX-0X M18 FUEL zaagblad heeft een krachtige motor en een lange slag. Het beste van alles is dat Milwaukee een lange lijst van hoogwaardige gereedschappen heeft die gebruik kunnen maken van dezelfde accu en lader.

We hopen echt dat onze gids u helpt om de beste reciprozagen voor uw werkplaats te vinden. Veel succes bij uw zoektocht!

Lees hier andere blogs over elektrisch gereedschap.

Lees ook:
beste hogedrukreinigers
Tuingereedschap
Tim
Beste hogedrukreiniger

De 7 beste Hogedrukreinigers van dit jaar! De auto wassen, uw terras schoonmaken of modder van uw fiets blazen? Deze beste hogedrukreinigers zijn er klaar voor Heeft u soms het gevoel dat buiten schoonmaken te veel lijkt op hard werken? Schrikt u ervoor terug om de auto een goede schrobbeurt te geven, of zou u willen dat er een eenvoudigere manier was om de viezigheid van uw barbecue of fiets te verwijderen? Nou, een hogedrukreiniger kan het antwoord op uw gebeden zijn. In plaats van borstels, zeepwater en een heleboel elleboogvet te gebruiken, richt u de lans gewoon op uw

Lees meer >>
Beste schuurmachines
Blogs
Matz
Beste schuurmachine

Beste schuurmachine 2022: Snoer- en snoerlozeschuurmachines voor elke klus! Van hobby- tot doe-het-zelfprojecten, dit zijn de beste schuurmachines; excentrische, multifunctionele, afwerkings- en detailschuurmachines. Schuren met de hand heeft zijn voordelen, maar tenzij je uren te doden hebt en spieren als The Rock, is een elektrische schuurmachine de juiste keuze. Of u nu nieuwe houten werkbladen voor een keuken gaat schuren of uw eigen planken gaat maken, een elektrische schuurmachine is een must-have voor houtbewerkers omdat het tijd bespaart en een veel betere afwerking geeft. Het probleem is het kiezen van de juiste schuurmachine voor de klus. Om te beginnen moet

Lees meer >>
Beste haakse slijper
Blogs
Matz
Beste haakse slijpers

Beste haakse slijpers – Top 10 van 2022! Het kiezen een van de beste haakse slijpers is geen gemakkelijke taak als je nieuw bent op dit gebied. Wij hebben de 10 best beoordeelde haakse slijpers op de markt van dit moment op een rijtje gezet. Haakse slijpmachines zijn krachtige, veelzijdige gereedschappen die geschikt zijn voor verschillende soorten materialen en klussen, zoals het slijpen van steen of het voorbereiden van oppervlakken voor metaalbewerking. Samen met deze lijst is er ook een gedetailleerde koopgids om u te helpen een haakse slijper te vinden die het best aan uw eisen voldoet en enkele

Lees meer >>
Beste freesmachine
Freesmachines
Matz
Welke freesmachine kopen?

Welke freesmachine kopen? De 7 soorten freesmachines. Een freesmachine vormt randen, zaagt pengaten en gaten en maakt uitsparingen en groeven. Op onze blog leest u over welke type freesmachines er allemaal zijn.  Laten we meteen één ding vaststellen: Een freesmachine is geen essentieel stuk gereedschap in de werkplaats. Het is mogelijk een meubelstuk te bouwen zonder. De veelzijdigheid van een freesmachine is echter moeilijk te evenaren, en als je eenmaal met een freesmachine hebt leren werken, wordt het een van je favoriete gereedschappen. Het is geweldig voor alles van schrijnwerk tot het vormen van randen en inlegwerk. Als je een

Lees meer >>
Beste schroefmachine
Blogs
Matz
Beste Schroefmachine

Beste Schroefmachine voor elk doe-het-zelf project- Top 6 van 2022! Schroefmachines zijn enkele van de meest veelzijdige en nuttige gereedschappen die er zijn, maar soms heb je meer kracht nodig dan een traditioneel handgereedschap kan bieden. Hoewel boormachines zeker een waardevol onderdeel zijn van elke gereedschapscollectie, kunnen ze overkill zijn voor lichte taken die een zachtere aanraking nodig hebben. Elektrische schroefmachines zijn een handig alternatief, of u nu een beginnende doe-het-zelver bent of een professionele handelaar die een back-uptool wil die ze in hun zak kunnen houden. Ze zijn perfect voor lichte taken zoals het monteren van meubels, het vervangen

Lees meer >>
Beste bandschuurmachines
Schuurmachines
Matz
Beste bandschuurmachines

Wij onderzochten de beste bandschuurmachines voor uw volgende doe-het-zelf project Investeer in een nieuwe bandschuurmachine om snel ruwe hout- of metaalbewerkingsprojecten aan te pakken. Een bandschuurmachine is een relatief gewoon elektrisch gereedschap dat wordt gebruikt om lagen hout, metaal, kunststof of andere doelmaterialen te verwijderen. Dit wordt bereikt met een cilindrisch stuk schuurpapier dat snel wordt rondgedraaid door twee of meer trommels, waardoor de snelheid zodanig wordt opgevoerd dat het schuurpapier snel door meerdere lagen kan scheuren. Bandschuurmachines zijn krachtige schuurgereedschappen die het best geschikt zijn voor het wegschuren van lagen ruw materiaal voordat wordt overgeschakeld op een lichte schuurmachine

Lees meer >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *