Beste schuurmachines

Beste schuurmachine 2024: Snoer- en snoerlozeschuurmachines

Beste schuurmachine 2022: Snoer- en snoerlozeschuurmachines voor elke klus!

Van hobby- tot doe-het-zelfprojecten, dit zijn de beste schuurmachines; excentrische, multifunctionele, afwerkings- en detailschuurmachines.

Schuren met de hand heeft zijn voordelen, maar tenzij je uren te doden hebt en spieren als The Rock, is een elektrische schuurmachine de juiste keuze. Of u nu nieuwe houten werkbladen voor een keuken gaat schuren of uw eigen planken gaat maken, een elektrische schuurmachine is een must-have voor houtbewerkers omdat het tijd bespaart en een veel betere afwerking geeft.

Het probleem is het kiezen van de juiste schuurmachine voor de klus. Om te beginnen moet u een keuze maken tussen een model met snoer en een model zonder snoer, waarbij elk model zijn voor- en nadelen heeft. Vervolgens moet u overwegen welk soort schuurmachine het beste past bij de klus die u moet klaren: een detailschuurmachine is bijvoorbeeld niet goed voor het schuren van een hele vloer, en voor de meeste doe-het-zelf klussen zijn meer dan één soort schuurmachine nodig.

In het algemeen zijn er zes opties waaruit u kunt kiezen: bandschuurmachines, excentrische schuurmachines, schijfschuurmachines, afwerkschuurmachines, detailschuurmachines en multifunctionele schuurmachines. Lees verder en onze koopgids en praktijkgerichte minireviews zullen u helpen het juiste gereedschap voor de klus te kiezen.

Inhoudsopgave

Beste schuurmachine: In één oogopslag

Hoe kiest u de beste schuurmachine:

Welk type schuurmachine moet ik kopen?

Zoals hierboven vermeld, zijn er gewoonlijk vier soorten schuurmachines. Sommige zijn veelzijdiger en kunnen voor meerdere klussen worden gebruikt, terwijl andere meer specialistisch zijn. Hieronder volgt een kort overzicht van de belangrijkste soorten en hoe ze van elkaar verschillen.

Bandschuurmachine: Zoals de naam al doet vermoeden, heeft dit type schuurmachine een band die in een constante lus rondgaat en het schuurpapier meeneemt. Deze schuurmachines zijn zeer krachtig en kunnen gemakkelijk dikke verflagen verwijderen of hout vormgeven voordat er meer verfijnd gereedschap wordt gebruikt. Onderschat hun schuurkracht niet: bandschuurmachines vereisen vaardigheid in het gebruik als u niet per ongeluk brokken uit uw materiaal wilt halen.

Excentrisch schuurmachine: Als u zich maar één schuurmachine kunt veroorloven, is een excentrische schuurmachine de meest veelzijdige. Ze zijn meestal cirkelvormig, maar niet uitsluitend, en hoewel het lijkt alsof ze de schuurschijf gewoon ronddraaien, verplaatsen ze deze in feite in een onvoorspelbaar patroon om krassporen te voorkomen. Door hun formaat en gebruiksgemak zijn ze geschikt voor een breed scala aan schuurwerkzaamheden.

Schijfschuurmachine: Een schijfschuurmachine is waarschijnlijk wat de meeste mensen denken dat een excentrische schuurmachine is. Het belangrijkste verschil is dat ze draaien in een vaste beweging, net als het wiel van een auto. Ze moeten meestal met twee handen worden bediend en zijn, net als bandschuurmachines, beter voor zwaardere klussen waarbij veel materiaal moet worden verwijderd. De vaste beweging betekent dat u moet oppassen dat u geen zichtbare cirkelsporen achterlaat.

Afwerkschuurmachine: Een afwerkschuurmachine is, zoals je misschien al verwacht, degene die je nodig hebt om de laatste hand te leggen aan een klus. Ze zijn er in verschillende vormen en maten, wat betekent dat u ze soms beschreven ziet als handpalmschuurmachines, en ze zijn ideaal voor het bewerken van vlakke oppervlakken voordat u producten als olie, was en verf aanbrengt.

Detailschuurmachines: In veel opzichten is een detailschuurmachine een soort afwerkschuurmachine. Doorgaans hebben ze een driehoekige vorm met gebogen zijkanten, en dit maakt ze minder geschikt voor grotere oppervlakken. Ze zijn echter ideaal voor precieze taken zoals randen of moeilijk bereikbare plaatsen.

Multifunctionele schuurmachine: Een vijfde optie die voor veel doe-het-zelvers ideaal zou kunnen zijn, is een multifunctionele schuurmachine. Een beetje zoals een doppenset zijn deze schuurmachines voorzien van verwisselbare koppen zodat je niet beperkt bent tot één soort schuurwerk. Als u de meest veelzijdige alles-in-één oplossing wilt, dan is dit de manier om te gaan.

Waar moet ik nog meer op letten?​

Als je eenmaal hebt besloten welk type schuurmachine je nodig hebt, zijn er een paar dingen waar je op moet letten voordat je je definitieve keuze maakt.

Zorg ervoor dat de schuurmachine het juiste type handgreep voor u heeft. Sommige zijn met één hand te bedienen, terwijl andere met twee handen werken, hetzij in de hoofdhandgreep of met een extra handgreep. Een zachte rubberen greep zal u helpen uw schuurmachine onder controle te houden en fouten te voorkomen.

Schuren creëert veel stof, dus het is een goed idee om te zoeken naar een schuurmachine met een goede stofopvang, want niet alle schuurmachines hebben deze functie. Meestal is dit in de vorm van een ingebouwd stofcompartiment, maar sommige kunnen zelfs aan een stofzuigerslang worden bevestigd voor een betere afzuiging.

Veel schuurmachines worden geleverd met een eenvoudige aan/uit-schakelaar, maar sommige bieden variabele snelheden voor meer controle. Een langzamere snelheid zorgt ervoor dat het materiaal niet te snel wordt verwijderd, terwijl de volle snelheid ideaal is voor snelle vorderingen en voor polijsten.

Of de snelheid nu variabel is of niet, een vergrendelschakelaar kan erg handig zijn voor langdurige klussen zodat u de aan/uit-knop niet de hele tijd ingedrukt hoeft te houden tijdens het schuren.

Of de snelheid nu variabel is of niet, een vergrendelschakelaar kan erg handig zijn voor langdurige klussen zodat u de aan/uit-knop niet de hele tijd ingedrukt hoeft te houden tijdens het schuren.

Moet ik een snoer- of een draadloze schuurmachine kopen?

Dit hangt allemaal af van hoe en waar u uw schuurmachine wilt gebruiken. Bedenk eerst of er een stopcontact beschikbaar zal zijn waar u gaat schuren, of zelfs of u een verlengsnoer kunt gebruiken. Zo niet, dan is een snoerloze accu schuurmachine de oplossing.

Als er stroom beschikbaar is, maakt een schuurmachine met snoer het leven in veel opzichten eenvoudiger, omdat u zich geen zorgen hoeft te maken over het opladen van batterijen of het vervangen ervan als ze oud zijn. U hoeft alleen maar rekening te houden met een kabel die mogelijk in de weg zit.

Hoeveel moet ik betalen voor een schuurmachine?

Schuurmachines kunnen gemakkelijk minder dan € 30 kosten, maar dit zal u waarschijnlijk beperken tot een kleine detailschuurmachine of een handpalm-afwerkschuurmachine. U zult meer moeten uitgeven voor krachtigere versies met meer functies of andere soorten schuurmachines: schuurmachines kunnen variëren van € 50 voor een goedkope excentrische schuurmachine tot meer dan € 250 voor een bandschuurmachine van professionele kwaliteit.

Beste schuurmachines Bosch PEX 220

Als u op zoek bent naar een veelzijdige schuurmachine met snoer, dan is de PEX 220 A van Bosch een geweldige aankoop. Hij is ongelooflijk gebruiksvriendelijk: met de klittenbandsluiting kunt u de schuurbladen in enkele seconden vervangen, en de aan/uit-schakelaar met knevel laat uw vingers vrij om het apparaat vast te houden via de zachte en voorgevormde handgreep.

De PEX 220 A is geschikt voor een breed scala aan werkzaamheden met een krachtige 220W motor gecombineerd met een lichtgewicht, compact ontwerp. De schijfgrootte van 125 mm betekent dat hij zowel klein genoeg is om lastige plekken aan te pakken als groot genoeg om te gebruiken voor het schuren van iets groters zoals een deur of werkblad – vlak of gebogen.

De kleine maar effectieve Microfilter stofkast helpt ook om het stof tot een minimum te beperken, hoewel het een beetje moeilijk kan zijn om de stofkast weer in te klemmen na het legen.

Belangrijkste specificatiesGewicht: 1,2kg; Maximum snelheid: 24.000opm; Diameter pad: 125mm; Diameter schuurcirkel: 2,5mm; Vergrendelschakelaar: Ja; Variabele snelheid: Nee; Stofbox: Ja; Vermogen: 220W

Prijs: €57,00

Voordelen

 • Handig in gebruik
 • Schuurprestaties

Nadelen

 • Soms valt het schuurpapier er vanaf

2.Bosch GSS 160-1: Beste multifunctionele schuurmachine

Eén schuurmachine voor alles? Bosch GSS 160-1 van Bosch is een uitstekende optie voor wie over verschillende schuurmachines wil beschikken zonder meerdere machines te moeten kopen. De Bosch GSS 160-1 is in feite vijf schuurmachines in één dankzij zijn reeks verwisselbare koppen.

U krijgt een vlakschuurmachine, excentrische schuurmachine, detailschuurmachine, vingerschuurmachine en een vlakschuurmachine met rondingen. Dankzij het ‘hyperlock’ klemsysteem, dat volgens Bosch veel klemkracht biedt, hoef je niet te klooien met inbussleutels of ander gereedschap om ze te verwisselen. In tegenstelling tot veel andere schuurmachines wordt de Bosch GSS 160-1 ook geleverd met een harde draagtas, zodat hij gemakkelijk kan worden opgeborgen en vervoerd.

De Bosch GSS 160-1 wordt geleverd met een microfilter stofkast en geeft u veel controle dankzij zes verschillende snelheidsopties. Hij krachtiger als een schuurmachine zonder accu, dankzij het snoer. 

Belangrijkste specificatiesGewicht: 1,1kg; Maximum snelheid: 12.000opm; Schuurzool diameter: Divers; Baan diameter: Tot 2,5mm; Vergrendelschakelaar: Ja; Variabele snelheid: Ja, 6 snelheden; Stofbox: Ja; Vermogen: 180W

Prijs: €153,19

Voordelen

 • De fijnschuurmachine – past in elke hoek
 • Robuuste en compacte eenhand vlakschuurmachine
 • Het vervangen van het schuurplateau (140, 160 en Delta) biedt de gebruiker maximale flexibiliteit

Nadelen

 • Hoger prijssegment

3. Bosch PSM 100 A: De beste detailschuurmachine

De PSM 100 A van Bosch is een geweldige optie voor diegenen die een compacte schuurmachine willen voor lastige, moeilijk te bereiken plaatsen of precisiewerk. Net als zijn grotere broer, de PEX 220 A, kan deze schuurmachine niet eenvoudiger in gebruik zijn, waardoor hij ideaal is voor beginners – gewoon een schuurvel bevestigen, de stofbox plaatsen, de stekker in het stopcontact steken en aan de slag.

Bosch biedt een comfortabele contourvorm met een zachte handgreep en een gemakkelijk te bedienen tuimelschakelaar. De stofbox is klein, maar u kunt de PSM 100 A optioneel aan een stofzuiger bevestigen voor nog minder vuil. Door de driehoekige spitse vorm van het schuurplateau kunt u tot in de hoeken komen en het plateau kan worden gedraaid om de levensduur te verlengen. In tegenstelling tot veel detailschuurmachines heeft het schuurplateau een tweede gedeelte voor als er meer oppervlakte nodig is.

Belangrijkste specificatiesGewicht: 0,9kg; Maximum snelheid: 26.000opm; Pad grootte: 106 cm2; Baan diameter: 1,4mm; Lock-on schakelaar: Ja; Variabele snelheid: Nee; Stofbox: Ja; Vermogen: 100W

Prijs: €56,27

Voordelen

 • Licht en compact, ideaal voor het schuren op moeilijk bereikbare plaatsen alsook van kleinere en middelgrote oppervlakken
 • Schoon werken dankzij microfiltersysteem: het ingebouwde stofzuigerelement zuigt het stof direct in de bijgeleverde microfilterbox

Nadelen

 • Geen variable snelheid

Wie specifiek op zoek is naar een snoerloze vlakschuurmachine zal niet teleurgesteld zijn met de DBO180Z van Makita, die verkrijgbaar is met of zonder accu en lader. Het snoerloze ontwerp betekent dat u niet gebonden bent aan een stopcontact, en u kunt hem in slechts 36 minuten weer opladen. Op de hoogste snelheid zou u ongeveer 45 minuten moeten kunnen werken en u kunt de accu snel verwisselen als u een reserveaccu hebt.

Het ontwerp is langer dan dat van schuurmachines met snoer en u moet rekening houden met het gewicht van de accu, die ook redelijk in de weg zit van de handgreep, maar hij is gemakkelijk te gebruiken en biedt drie verschillende snelheidsinstellingen die u een goede controle geven. De maximale snelheid van 11.000 omwentelingen per minuut is niet bijzonder hoog, maar de DBO180Z maakt dit enigszins goed met een grote omwentelingsdiameter van 2,8 mm. De stofafzuiging is bovengemiddeld en de machine is stil in gebruik.

Belangrijkste specificatiesGewicht: 1,7kg; Maximum snelheid: 11.000opm; Diameter pad: 125mm; Diameter schuurcirkel: 2,8mm; Vergrendelschakelaar: Ja; Variabele snelheid: Ja, 3 snelheden; Stofbox: Ja; Vermogen: 190W

Prijs: €92,99

Voordelen

 • Laat zeer goede schuurresultaten zien dankzij zijn oscillerende én roterende beweging. 
 • Uitgerust met variabele toerenregeling voor meer machinecontrole en betere afwerking.

Nadelen

 • Geleverd zonder accu

5. Makita BO4556K: de voordeligste vlakschuurmachine

Beste schuurmachines bo4556k_1

Een vlakschuurmachine (ook wel handpalmschuurmachine genoemd) is een populaire keuze voor diverse doe-het-zelf projecten en de BO4556k (bijna identiek aan de BO4555) is een uitstekende prijs-kwaliteit optie, die een eenvoudig en effectief gereedschap biedt zonder de bank te breken.

Zoals typisch is voor dit type schuurmachine, is de BO4556k compact en licht en werkt hij met één snelheid. Hij is gemakkelijk te gebruiken dankzij de tuimelschakelaar en de zachte antislip elastomeer handgreep, en heeft zelfs een effectieve stofzak, wat geen vanzelfsprekendheid is voor betaalbare schuurmachines voor de afwerking. Bovendien kunt u gebruik maken van gewone vellen schuurpapier via het eenvoudige klemsysteem.

Een nadeel is dat het snoer niet erg lang is en als je jezelf wat moeite wilt besparen, zorg er dan voor dat je voorgestanste schuurvellen koopt, want de meegeleverde stansplaat is niet geweldig.

Belangrijkste specificatiesGewicht: 1,1kg; Maximum snelheid: 14.000opm; Pad grootte: 112x102mm; Baan diameter: 1,5mm; Lock-on schakelaar: Ja; Variabele snelheid: Nee; Stofbox: Ja; Vermogen: 200W

Prijs: €78,80

Voordelen

 • Minder trillingen en stiller door toeving van een extra contra gewicht.
 • Rubberen bescherming over de schakelaar voorkomt binnendringen van stof.
 • Verbeterde stofafzuiging.

Nadelen

 • Snoer
Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *