Beste schaafmachines - Top 5 van 2022!

Hoewel schaafmachines een flinke prijs hebben, zijn ze niet meer zo duur als in het verleden. Tegenwoordig kunt u met veel van de modellen voorraadhout omzetten in planken van dezelfde dikte. Aangezien deze machines zeer handig zijn, kunt u de beste schaafmachines beschouwen als een investering.

Natuurlijk kan het kiezen van de juiste houtschaaf een uitdaging zijn, vooral als u niet weet waar u op moet letten of waar u moet beginnen. Met zo veel merken en modellen beschikbaar, heb je alle informatie nodig die je kunt krijgen om een verstandige keuze te maken. In dit artikel helpen we u op weg door u relevante informatie te geven over houtschaven en een overzicht van enkele van de beste producten die nu verkrijgbaar zijn.

Inhoudsopgave

Korte vergelijking beste schaafmachines:

beste schaafmachine FESTOOL HL 850 EB-PLUS

Garantie

3 jaar

3 jaar

3 jaar

3 jaar

3 jaar

Vermogen

720 watt

620 watt

1050 watt 

600 watt

Accu 18V

Gewicht

2,4 kg

2,6kg

4,0 kg 

3,2kg

22,3 kilo

Op zoek naar de beste schaafmachine? Zoek dan naar de Festool EHL 65 EQ-Plus. Met een stroomverbruik van 720 watt kan deze schaafmachine vrijwel alles aan. 

 Met deze kracht bereikt de messenas een snelheid van 15600 per minuut. Werk met een schaafbreedte van 65 mm en een maximale sponningdiepte van 23 mm. Helaas zit je nog steeds vast aan de kabel, maar die kabel is wel 4 meter lang, dus je hebt veel flexibiliteit. 

 Comfort met één hand is het doel van deze schaafmachine. Dit zie je terug in de balans en het gewicht van het toestel van 2,4 kilogram. Het FastFix systeem maakt het wisselen van gereedschap eenvoudig. Trouwens, dankzij de enkelsnijdende schaafkop is het niet nodig om de werkbreedte  aan te passen na het wisselen van het mes.

Voordelen

 • Haalt een hoge snelheid 
 • Sponningsdiepte van 23mm 
 • Weegt niet veel 

Nadelen

 • Relatief duur 

Dit model is ontworpen voor de professionele installatie van deuren en ramen, fijn houtwerk en framing in de bouw. Het is perfect ontworpen met innovatieve technologie, en het wordt geleverd met een 7,5-Amp motor. Deze robuuste motor zorgt voor een groter vermogen met een 2-bladige snijkop en een toerental van 16.000 tpm voor een betere materiaalafname.

Hij is uitgerust met hardmetalen messen met dubbele rand voor betere prestaties. De machine heeft ook een stijve behuizing van gegoten aluminium en een kogellagerconstructie. De techniek en de duurzame materialen zorgen voor een langere levensduur van de machine.

Deze lichtgewicht machine biedt een balans die ergonomisch gecentreerd is. Hij is voorzien van rubberen handgrepen aan de voor- en achterkant zodat u hem comfortabeler kunt bedienen. De schaafmachine heeft een verende standaard die de basis omhoog brengt om uw werkstuk en de messen te beschermen.

Voordelen

 • Draagbaarheid
 • Waarde voor je geld
 • Vermogen

Nadelen

 • Andere gebruikers klagen soms over het comfort van het gebruik 

Dit is een van de beste houtschaafmachines verkrijgbaar omwille van zijn kracht en efficiëntie. Het is een elektrische schaaf die wordt geleverd met 3 messen om de levensduur van de messen te verlengen. Met deze schaaf is het wisselen van messen een eenvoudige taak. Wat de snelheid betreft, kunt u de CPI of cuts per inch van de machine kiezen tussen 96 en 179.

Dit is een krachtige schaafmachine die gemakkelijk bredere materialen aankan. Dit model wordt geleverd met een ventilatorgestuurde uitwerpzuiger om uw werkgebied vrij te houden van zaagsel en spaanders. Hij heeft zelfs een automatische sledevergrendeling om bewegingen tot een minimum te beperken, zodat uw werk vlot verloopt.

U kunt houtschaafmachines zien als een investering, vooral als u er een kiest die zwaar is uitgevoerd en gebouwd is om lang mee te gaan. Met deze machine kunt u verschillende projecten aan, van deuren, meubels, op maat gemaakt houtwerk en nog veel meer. Deze machine is een echte krachtpatser dankzij zijn robuuste motor die de bladen kan laten draaien met maar liefst 10.000 tpm.

Voordelen

 • Het heeft een krachtige motor die het mogelijk maakt om bredere materialen en grotere sneden met gemak te verwerken.
 • De snijkop met 3 messen zorgt voor een langere levensduur van de messen.
 • Wordt geleverd met invoer- en uitvoertafels en een extra messenset.

Nadelen

 • De verschillende bladen zijn soms ingewikkeld om te gebruiken. 

De Dewalt handschaafmachine, 600 watt DW680K is consequent gerangschikt als een van de best presterende handschaafmachines voor beginners. De krachtige motor levert 15.000 omw/min voor een efficiënt schaafproces. Bovendien heeft hij een sponningdiepte van 12mm waardoor deze schaaf minder vaak hoeft te passeren.

Deze handschaaf maakt gebruik van stalen rechte messen die kunnen worden nageslepen, maar hij kan ook nieuwe messen aanvaarden. De bladen zijn ook omkeerbaar, wat betekent dat u zowel vooruit als achteruit kunt schaven met deze schaaf, waardoor u nog efficiënter kunt schaven.

Bovendien heeft hij een knop voor diepte-instelling, waardoor de algehele prestaties nauwkeuriger en preciezer zijn. Dit, samen met zijn lichtgewicht draagbaarheid, maakt deze handschaaf tot een top keuze onder zowel professionele als amateur houtbewerkers. 

Als u op zoek bent naar een perfecte handschaaf voor inlijst-, afwerk- of kantwerkprojecten, dan zal deze handschaaf zeker aan uw wensen voldoen. Ongeacht wat u als beginnende houtbewerker nodig hebt, de Dewalt handschaaf is een krachtige, draagbare optie die een stevige stoot kan uitdelen.

Voordelen

 • Efficient te gebruiken voor beginners 
 • Krachtige motor 
 • Makkelijk te gebruiken

Nadelen

 • Prijs aan de hoge kant

Ook Bosch is een graaggeziene gast in onze top lijsten. Op nummer 2 de Bosch PHO 3100. Deze krachtige schaafmachine heeft een vermogen van 750 W en een onbelast toerental van 16500 toeren per minuut. Dankzij het lichte, compacte ontwerp is de machine goed handelbaar en kan je urenlang doorwerken, zelfs in kleine ruimtes. Wat deze machine zo bijzonder maakt is de hoge oppervlaktekwaliteit, dankzij het hoogste nullasttoerental in zijn klasse en het gepatenteerde, hoogstaande Woodrazormessysteem. Hierdoor kan je snel en efficiënt werken tot een schaafdiepte van 3,1 mm (ook de hoogste in zijn klasse). 

De machine heeft een gecombineerde geleidings-en spaondiepte-instelknop voor een traploze verstelling en een goede geleiding. De drie V-groeven in verschillende groottes maken dat je de randen van je werkstuk licht kan afschuinen. Ontzettend fijn is de automatisch uitklappende parkeersteun waarmee je voorkomt dat je werkstuk of het schaafmees beschadigt wanneer je de schaaf neerlegt. Zo gaat de machine een stuk langer mee. Ook heel handig is de dubbelzijdige spaanafvoer voor de aansluiting van een stofzak of stofzuiger. Dankzij een optimale spaanafvoerblader komen spanen niet vast te zitten, waardoor je niet gehinderd wordt tijdens het werken en zonder onderbrekingen door kan werken. 

De schaafmachine wordt geleverd met hardmetalen keerschaafmessen, een binnenzeskantsleutel, een parallelgeleider. Dit alles komt in een stevige, kunststof koffer waarin jij de machine en de bijgeleverde onderdelen veilig kan opbergen, zodat ze zo lang mogelijk mee kunnen gaan. Al met al geniet je dus veel voordelen bij de aanschaf van deze Bosch schaafmachine. 

Voordelen

 • Erg makkelijk te gebruiken
 • Superlicht en makkelijk te verplaatsen 
 • Dubbelzijdige spaanafvoer voor de aansluiting van een stofzak of stofzuiger

Nadelen

 • Maar 1 zaagblad 

Koopgids: Hoe kiest u de beste houtschaafmachine?

Zoals u kunt zien, valt er heel wat te leren over houtschaven. We hebben ook een aantal van de beste houtschaafmachines van dit moment beoordeeld en als u voor een van deze kiest, bent u verzekerd van een uitstekende aankoop. Maar voordat u uw keuze maakt, is het het beste om een paar belangrijke dingen te overwegen.

Dikte en Breedtecapaciteit:

Voordat u een houtschaaf kiest, moet u weten welke dikte u nodig hebt. Gewoonlijk hebben elektrische schaafmachines een capaciteit van 6 inch, maar er zijn andere machines verkrijgbaar met een grotere dikte. De meeste modellen hebben ook een diepteaanslag, zodat u de machine kunt instellen op de breedte die u gewoonlijk gebruikt.

De maximale breedte die een schaafmachine aankan, is de breedtecapaciteit. Nogmaals, kies de houtschaaf op basis van wat u nodig hebt. Normaal gesproken hebben houtschaafmachines een capaciteit van 12-20 inch.

Spanning

Dit is het volgende kenmerk om op te letten bij het kiezen van de beste houtschaaf die aan uw behoeften en voorkeuren voldoet. In de VS trekken standaard 110V terwijl het 220V is in Europa en alle andere delen van de wereld. Wanneer u een machine kiest, informeer dan naar de elektrische specificaties, zodat u zeker bent dat hij in uw huis of werkruimte zal werken.

Messen en messensnelheid

Houtschaafmachines kunnen 2, 3 of 5 messen op de snijkop hebben. Als de machine meer messen en een hogere snelheid heeft, zal ze meer slagen maken. Dit zorgt op zijn beurt voor een meer verfijnde en gladdere afwerking. De messensnelheid is ook belangrijk, en het is een goed idee om een machine te kiezen met een instelbare messensnelheid voor meer veelzijdigheid en controle.

Type houtschaaf

Er zijn verschillende soorten houtschaafmachines beschikbaar, en ze hebben elk hun eigen specifieke doel. Ze hebben voordelen ten opzichte van anderen en ook hun nadelen. Voordat u een houtschaaf gaat kopen, is het ook belangrijk om deze verschillende types te leren kennen, zodat u weet welke u nodig heeft.

Benchtop – Deze hebben gelijkenissen met draagbare schaven, maar ze zijn een beetje groter. Als je met een benchtop schaafmachine werkt, moet je dat op een vlakke ondergrond doen. Ze zijn krachtig, kunnen diepere sneden maken en ook dikkere materialen aan. Ze zijn middelmatig krachtig, en ze kunnen hardhout aan.

Hand – Dit type is een van de eerste die op de markt kwamen. Ze hebben een gekartelde rand die evenwijdig loopt met het oppervlak van het hout. Met een handschaaf beweegt u zich over het oppervlak van het hout door te beginnen bij het dunnere uiteinde. Op deze manier schaaft u het hout tot u het volledig vlak hebt gemaakt.

Schaafbank – Met dit type kunt u 2 taken tegelijk uitvoeren. De aankoop van een schaafmachine kost u minder dan de aankoop van afzonderlijke machines. Dit type houtschaaf is perfect voor kleine werkplaatsen en doe-het-zelvers.

Draagbaar – U kunt dit type houtschaaf op automatisch zetten en vervolgens het materiaal erin duwen en een consistente dikte van de schaaf verwachten. Draagbare schaven zijn gewoon kleinere versies van stationaire schaven, en ze zijn een stuk draagbaarder. Net als een handschaaf moet u deze tijdens het werken op een vlakke ondergrond plaatsen.

Dikte – Dit type houtschaaf schaaft een paar centimeter van uw houten plank af, zodat u de dikte kunt bereiken die u nodig hebt. Vandikte schaafmachines zijn over het algemeen compact en draagbaar, maar je hebt veel ruimte nodig om ze te gebruiken.

Conclusie beste schaafmachine

Met een schaafmachine in uw huis of werkruimte kunt u uw houtbewerkingstaken efficiënter en productiever uitvoeren. Het kiezen van een houtschaaf is geen gemakkelijke taak, maar we hopen dat deze gids uw aankoop gemakkelijk zal maken. Als u de beste houtschaaf wilt kopen die aan uw behoeften voldoet, dan moet u met veel dingen rekening houden.

Schaafmachines zijn zeer nuttige machines, en je kunt ze zien als een investering. Omdat je veel geld gaat uitgeven aan de houtschaaf, moet je er een kiezen die alle functies heeft die je nodig hebt. Overweeg eerst alle belangrijke factoren en functies, dan kunt u de producten overwegen die we voor u hebben beoordeeld.

We hopen echt dat deze blog u helpt de beste houtschaafmachine voor uw behoeften te vinden. 

Lees hier andere blogs over elektrisch gereedschap.

Lees ook:
Beste klopboormachine
Blogs
Matz
Beste Klopboormachine

Beste Klopboormachine – Top 8 van 2023! Welkom bij de blog voor de beste klopboormachine van 2023. Een klopboormachine is een multifunctioneel gereedschap dat gaten boort, schroeven indraait en boort in steen, baksteen, metaal en andere harde materialen. In woningen wordt een klopboormachine meestal gebruikt om gaten in muren te boren om draden of buizen van buitenaf aan te leggen. Zijn forse afmetingen, optionele extra handvat, en meerdere controles maken een klopboormachine een taai, veelzijdig en krachtig hulpmiddel. Als gewone boormachine, klopboormachine en kleine drilboor kan de beste klopboormachine een slimme aanvulling zijn op uw gereedschapscollectie. Lees verder voor meer informatie

Lees meer >>
Beste vlakschuurmachine
Blogs
Matz
Beste vlakschuurmachine

De 8 beste vlakschuurmachines voor elk project! Heb je geen tijd om dit blog te lezen en wil je gewoon weten wat de beste vlakschuurmachine is? Dewalt DWE6411 is de beste keuze. Toen wij voor het eerst zelf begon met houtbewerking, gebruikten wij een schuurblok om het oppervlak van onze projecten glad te maken. Schuren met de hand kost veel energie en tijd. Een vlakschuurmachine werd onze eerste aankoop van elektrisch gereedschap. De volgende blog zal u helpen bepalen wat te zoeken bij deze producten; iets dat wij wilden dat we hadden gehad voor referentie. Wij hebben ook een beoordeling van de

Lees meer >>
Beste Reciprozagen
Blogs
Matz
Beste Reciprozagen

De 10 Beste Reciprozagen voor elk project! Bij het kiezen van een nieuwe reciprozaag zult u misschien verbaasd zijn dat er vele soorten verkrijgbaar zijn. Accu’s worden al snel even goed als een model met snoer, en nieuwe modellen hebben tal van nieuwe functies, zoals anti vibratie en verstelbare geleiders. Het is logisch dat u vragen hebt over welk type reciprozaag het beste is en welke functies u nodig hebt. Maar wat zijn nou de beste reciprozagen?  We hebben een lijst van de 10 verschillende beste reciprozagen samengesteld om te beoordelen. We hebben de voor- en nadelen van elk model

Lees meer >>
Beste Boormachine
Blogs
Matz
Beste Boormachine

Beste Boormachine – Top 10 van 2023! De beste boormachine zou wel eens het enige elektrische gereedschap kunnen zijn dat veel mensen nodig hebben. Dankzij de vooruitgang in de motor- en accutechnologie zijn deze handige doe-het-zelf-gereedschappen meer dan krachtig genoeg voor alledaagse klussen in en om het huis. Geen enkele professional onder de 60 zal tegenwoordig nog een accuboormachine willen gebruiken voor de meeste klussen – zo goed zijn de beste boormachines. En omdat u geen kabels hoeft aan te sluiten terwijl u gaten in de muur boort, zijn accuboormachines nog handiger en veiliger dan standaard elektrisch gereedschap met een

Lees meer >>
Beste schroefmachine
Blogs
Matz
Beste Schroefmachine

Beste Schroefmachine voor elk doe-het-zelf project- Top 6 van 2022! Schroefmachines zijn enkele van de meest veelzijdige en nuttige gereedschappen die er zijn, maar soms heb je meer kracht nodig dan een traditioneel handgereedschap kan bieden. Hoewel boormachines zeker een waardevol onderdeel zijn van elke gereedschapscollectie, kunnen ze overkill zijn voor lichte taken die een zachtere aanraking nodig hebben. Elektrische schroefmachines zijn een handig alternatief, of u nu een beginnende doe-het-zelver bent of een professionele handelaar die een back-uptool wil die ze in hun zak kunnen houden. Ze zijn perfect voor lichte taken zoals het monteren van meubels, het vervangen

Lees meer >>
Beste afkortzagen
Blogs
Matz
Beste afkortzagen

Top 10 Beste Afkortzagen van 2023! Een afkortzaag kan u veel moeite en tijd besparen, daarom hebben wij een top 10 van de beste afkortzagen beoordeeld. Als u ooit geprobeerd hebt om verstekhoeken te maken met een verstekbak en een handzaag, dan weet u hoeveel tijd, moeite en frustratie een echte afkortzaag u kan besparen. Geen brandende onderarmen, meer en lichtjes afwijkende hoeken.  Met een afkortzaag van goede kwaliteit kunt u zelfs ingewikkelde hoeken snel, soepel en efficiënt maken. Maar er zijn enkele drastische verschillen tussen afkortzaag modellen waarvan u op de hoogte moet zijn voordat u de trekker overhaalt en

Lees meer >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *