Beste freesmachine

Welke freesmachines kopen? De 7 soorten freesmachines

Een freesmachine vormt randen, zaagt pengaten en gaten en maakt uitsparingen en groeven. Op onze blog leest u over welke type freesmachines er allemaal zijn. 

Laten we meteen één ding vaststellen: Een freesmachine is geen essentieel stuk gereedschap in de werkplaats. Het is mogelijk een meubelstuk te bouwen zonder. De veelzijdigheid van een freesmachine is echter moeilijk te evenaren, en als je eenmaal met een freesmachine hebt leren werken, wordt het een van je favoriete gereedschappen. Het is geweldig voor alles van schrijnwerk tot het vormen van randen en inlegwerk. Als je een freesmachine hebt, zul je hem vaak gebruiken. Laten we eens kijken naar de details van freesmachine en welk type het beste bij u past.

De beste freesmachines:

Freesmachine

Inhoudsopgave

Het kiezen van een freesmachine

De krachtige motor van een freesmachine draait een bit met snelheden van meer dan 30.000 omwentelingen per minuut (RPM). Daardoor kan de bit randen van houten planken afschaven, groeven en pengaten frezen en patronen maken.

Timmermannen gebruiken dit handige gereedschap onder meer om pengaten voor deurscharnieren te maken en randen van plastic laminaat af te werken. Hun freesmachines zijn doorgaans kleiner en gemakkelijker te gebruiken dan die welke een houtbewerker in de winkel gebruikt.

De keuze van de freesmachine helpt een onderscheid te maken tussen een timmerman en een houtbewerker. Houtbewerkers moeten het hout vaker in vorm brengen om het decoratiever te maken of om complexe verbindingen te maken. Daarom gebruiken houtbewerkers krachtiger en nauwkeuriger frezen dan timmerlieden.

Een freesmachine is een handgereedschap, maar kan worden gemonteerd op een freestafel en worden gebruikt als een stationair gereedschap, net als een tafelzaag. Of je nu een bovenfrees op een tafel of uit de vrije hand gebruikt, het resultaat hangt af van de bit die je gebruikt.

Er is een ruime keuze voor het maken van ronde overslagen, holle kanten, schuine kanten (afschuiningen), complexe rondingen (ogees), rechte kanten en groeven (dadoes en rabbets). U kunt een bovenfrees met mal ook gebruiken om zwaluwstaarten te maken, deuvelgaten te boren en pengaten te frezen.

Leer de verschillende soorten freesmachines en accessoires kennen, zodat u kunt kiezen wat voor u het beste werkt.

De 7 type freesmachines:

1. Beste veelzijdige freesmachine: Makita RT0702CX2J

De Makita RT0702CX2J is de beste veelzijdigste freesmachine op dit moment. Het is een duurzame en krachtige freesmachine met vergrendeling, horizontaal netsnoer en plat bovenstuk. De verschillende bases hebben allemaal precisie diepte-instelling voor extra veelzijdigheid. De freesmachine is voor soepel en snel snijden met eenvoudige bediening met een anti-slip grip voor extra controle. De insteekvoet heeft een insteekcapaciteit van 0 – 35 mm, eenvoudig te bedienen vergrendelingshendel, aluminium bodemplaat en ergonomische handgrepen in knopvorm. De kantelbasis heeft een kantel capaciteit van 30 – 45 graden, gemakkelijk vast te pakken voor bediening met één hand en een vergroot openingsgedeelte van de basisassemblage voor een uitstekend zicht op het bit. 

Mensen die dit gereedschap hebben gekocht zeggen: “Gemakkelijk op te zetten. Heeft veel kracht voor zijn grootte. Drukknop spindelblokkering is geweldig” “Product van hoge kwaliteit, goed doordacht, heeft zichzelf al terugbetaald” “Een zeer handige machine, ik ben nu geneigd deze te gebruiken in plaats van mijn halve cm bovenfrees” “Lekker compact, lichtgewicht en gemakkelijk te hanteren. Wisselen van basis is echt makkelijk. Wordt geleverd met een Makpac 4 draagkoffer die groot genoeg is om alle bits in te doen.”

De handgrepen zijn belangrijk omdat een freesmachine een krachtige centrifugale kracht genereert wanneer hij werkt, en het is gemakkelijk om de controle te verliezen. Omdat de frees met de klok meedraait, moet u het gereedschap altijd van links naar rechts bewegen om ervoor te zorgen dat de frees in het hout snijdt en niet van u wegdraait. De Makita RT0702CX2J kan worden gezien als de beste veelzijdige freesmachine op dit moment. 

2. Beste bovenfrees: Bosch POF1400ACE

Bosch gereedschappen zijn typisch ontworpen voor hun gebruiksgemak en daarom kunnen ze een beetje lijden in termen van betrouwbaarheid en robuustheid. Dat gezegd hebbende, deze bovenfrees beschikt over een aantal geavanceerde functies die doorgaans worden geassocieerd met duurdere modellen, zoals het Bosch Electronic toerentalinstelwiel en de versnellingsschakelaar, de snelle freesbitwissel via een geïntegreerde spilvergrendeling en een SDS-systeem waarmee eenvoudig, zonder gereedschap sjablonen kunnen worden geplaatst. 

Hij voelt natuurlijk niet zo robuust aan als sommige van de duurdere modellen in deze lijst en de doorzichtige spaanafscherming biedt niet de gemoedsrust die dikke metalen afschermingen wel bieden, maar hij heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding, daarom is de Bosch POF1400ACE de beste bovenfrees op dit moment. 

3. Beste kantenfrees: BOSCH BLAUW GKF 550

Een kantenfrees is aan de basis bevestigd met een paar gladde metalen staven, waardoor de frees op en neer kan glijden. Met deze actie kunt u het gereedschap boven een geselecteerd punt plaatsen en geleidelijk laten zakken om een holte of gat te boren of een groef te snijden.

Gebruik een kantenfrees samen met een geschikt boor- of freesbit om uitsparingen te maken. Een goed en niet al te duur model, zoals de BOSCH BLAUW GKF 550, heeft een variabele snelheidsregeling, zodat u met een lagere snelheid kunt werken wanneer u meer controle nodig hebt. 

4. Beste combi-set bovenfrees/kantenfrees: DeWalt DCW604NT

Een combo-set freesmachine combineert de eigenschappen van een bovenfrees met vaste voet en een kantenfrees. Hij wordt geleverd met een vaste basis en een kantenfrees, en de bovenfrees is onderling uitwisselbaar. De DeWalt DCW604NT is een zeer gewaardeerd voorbeeld.

Een veelzijdige combo-set freesmachine is geschikt voor de meeste toepassingen. Dat omvat het trimmen en vormen van randen, het maken van zwaluwstaarten, het boren van gaten, het snijden van groeven en het snijden van vormen. Als u één bovenfrees gaat kopen voor uw winkel, moet het er zo een zijn.

5. Beste compacte freesmachine: Makita RT0702C

Een compacte freesmachine zoals de Makita RT0702C ook bekend als een kantenfrees, is een miniatuurversie van een bovenfrees met vaste voet. Hij is niet per se minder krachtig, maar door zijn kleine formaat is hij gemakkelijker te gebruiken.

Wanneer u deurkozijnen moet inpassen of een andere freesklus moet uitvoeren op een stuk hout dat u niet op uw werktafel kunt leggen, zult u dit nauwkeuriger doen met een bovenfrees dan met een zwaar model met vaste voet.

6. Beste freesmachine op accu: Makita DRT50ZJX2

freesmachines met snoer zijn gemakkelijk te gebruiken. Draadloze freesmachines, zoals deze Makita DRT50ZJX2, zijn nog gemakkelijker.

Draadloze freesmachines kunnen dezelfde rotatiesnelheid ontwikkelen als bovenfrezen met snoer. Maar ze zijn niet zo krachtig en kunnen het best worden gebruikt voor licht werk, zoals het bijsnijden en vormen van randen. Als u complexe randen of vormen in dicht hardhout freest, kan het met een snoerloze bovenfrees langzaam gaan en moet u de accu waarschijnlijk regelmatig vervangen.

7. Beste Sleuvenfrees/muurfrees: FERM WSM1008

De meeste sleuvenfrezen/muurfrezen zijn vrij duur, om te kopen, of om te huren voor slechts één klus. Dit maakt de FERM muurfrees een uitstekende keuze. Voor de prijs van een dag huur kunt u uw eigen muurfrees aanschaffen. Met deze krachtige muurfrees kunt u eenvoudig en precies in wanden en vloeren snijden. Met deze sleuf kunt u kabels en elektriciteitsleidingen wegwerken. Met twee vlijmscherpe schijven snijdt de muurfrees met gemak door de meeste harde en dichte steensoorten.

Veelgestelde vragen over freesmachines

Een freesmachine is een type elektrisch gereedschap met een platte basis en een roterende bit die naar beneden uit de basis en in de te frezen plank steekt. De platte basis wordt stevig op de plank geplaatst, waarna de gebruiker het gereedschap voorzichtig langs het te snijden materiaal beweegt.

Freesmachine is het gereedschap dat is ontworpen om precieze sneden te maken in houtbewerkingsprojecten. Dit kunnen groeven, sleuven, deuvelgaten, decoratieve oppervlakten, gebogen of afgeronde vormen en meer zijn.

U kunt een freesmachine gebruiken voor veel verschillende projecten, zoals het maken van kasten of het ontwerpen van decoratief lijstwerk. De verstelbare bladdiepte en een hoge mate van wendbaarheid maken dit gereedschap ideaal voor het snijden van decoratieve randen, gedetailleerde patronen en groeven die anders moeilijk te realiseren zouden zijn. Er zijn ook veel sjablonen beschikbaar die de houtbewerker helpen een patroon of ontwerp te volgen tijdens het zagen.

Om een freesmachine te gebruiken, zet u eerst het materiaal dat u gaat bewerken vast en kiest u een geschikt bit om in de freesmachine te steken. Plaats de bit in de spantang en draai hem vast om hem in de bovenfrees te bevestigen. Als het bit en het materiaal klaar zijn, sluit u de router aan en plaatst u deze in de buurt van de rand van het hout dat u wilt snijden of groeven wilt maken. Activeer de bovenfrees en beweeg de frees langzaam in het materiaal. Ga door met snijden om het gewenste uiterlijk te bereiken en zorg ervoor dat de bit niet meer draait voordat u de bovenfrees van het materiaal weghaalt. Dit zijn de basisstappen voor het gebruik van een bovenfrees, maar er zijn meer gedetailleerde instructies beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *