Beste bovenfrezen

De 6 beste bovenfrezen voor elk houtbewerking project

De beste bovenfrezen voor elk houtwerkproject

Een van de belangrijkste gereedschappen in de werkplaats van elke vakman is de bovenfrees. Frezen hebben zo veel verschillende functies en afhankelijk van de gebruikte frezen, kunnen ze bepaalde gereedschappen die misschien niet in uw werkplaats aanwezig zijn, vervangen. Ze ronden randen af, snijden op diepte en kunnen bij goed gebruik ingewikkelde ontwerpen in uw houtbewerkingsproject maken.

Omdat een bovenfrees op zoveel manieren wordt gebruikt, past één maat niet voor iedereen. In feite bezitten de meeste houtbewerkers, aannemers en doe-het-zelvers er meer dan één. Om te beginnen, bent u op zoek naar uw allereerste bovenfrees of wilt u uw collectie uitbreiden? De tweede vraag: Wat bent u van plan met dit gereedschap te doen?

Nu we weten hoe belangrijk de bovenfrees is, moeten we de juiste kiezen die bij onze behoeften past. Dit kan een moeilijke taak zijn met zoveel opties om uit te kiezen. Gelukkig hebben wij het werk voor u gedaan en de beste opties bekeken.

Inhoudsopgave

Wat te overwegen bij een Bovenfrees

Er zijn twee soorten bovenfrezen: een invalvoet die tijdens het frezen kan worden versteld, zodat de bovenfrees in een reeks ondiepe gangen diepe gaten en groeven kan frezen, en een vaste voet, die ook kan worden versteld, maar alleen tussen twee freesbewerkingen met een uitgeschakelde motor werkt.

Voor beginners

Als dit uw eerste bovenfrees is, dan moet u sterk overwegen een kleine of middelgrote combikit te kopen, die een vaste basis en een invalbasis omvat met een bovenfreesmotor die op beide past. Een bovenfrees met vaste voet is compacter en gemakkelijker te hanteren, terwijl een invalfrees veelzijdiger is. Met een frezenset krijgt u het beste van beide werelden voor minder geld.

Frezen zijn er in verschillende maten, van compacte “trim”-modellen die in één hand kunnen worden gehouden tot grotere tweehandige bovenfrezen die alles kunnen. De voordelen van grotere frezen: meer kracht en twee maten spantangen – 1/4 inch en 1/2 inch. Met de 1/2 inch spantang kunt u grotere frezen vasthouden, die minder gevoelig zijn voor trillingen bij diepe sneden. Kleinere bovenfrezen daarentegen kosten minder en zijn iets gemakkelijker te beheersen, vooral bij smalle randen.

Voor ervaren gebruikers

Als u al een of twee bovenfrezen hebt, is een compacte bovenfrees een goede volgende aankoop. Ook geschikt voor beginners, het is de meest wendbare en compacte bovenfrees, en ontworpen voor gemakkelijk en zelfverzekerd gebruik met één hand voor diverse lichte werkzaamheden. Wij hebben onze ingesteld met een kleine rondfrees om snel randen te frezen. Andere houtbewerkers gebruiken ze om sjablonen te maken en om inlegwerk nauwkeurig uit te frezen, terwijl aannemers ze gebruiken voor het uitfrezen van ruwe raamopeningen, het frezen van pengaten voor scharnieren en andere taken waarbij behendigheid en gemak van het grootste belang zijn.

Grote bovenfrezen zijn het domein van hardcore houtbewerkers en professionals. Met motoren van 2-1/4 tot 3-1/4 pk kunnen deze modellen de grootste frezen door het zwaarste hout verwerken, zonder trillingen en met super gladde resultaten.

Hoe wij de bovenfrezen hebben getest

Wij hebben de meesten van de hier aanbevolen modellen getest en gebruikt, en voor de modellen die wij niet hebben getest, hebben wij onze mening over de belangrijkste kenmerken en specificaties gecombineerd met gebruikersbeoordelingen van gerenommeerde bronnen. Bij het maken van onze keuzes hebben we zowel de prestaties als de prijs afgewogen en hebben we de beste waarden in elke categorie ontdekt.

Korte vergelijking beste bovenfrezen (bijgewerkt in 2024):

Beste Keuze!

Beste bovenfrezen Bosch POF1400ACE

Combi-set

Prijsgunstigste

High-end keuze

Beste bovenfrezen festool-of-1010-rebq-plus-bovenfrees-576919

Beste draadloos

Garantie

2  jaar

3 jaar

3 jaar

3 jaar

3 jaar

Vermogen

650-1400 watt

18V

900 watt

1010 watt

18V

Gewicht

3 kg

4.8 kg

2,7 kg

4 kg

2,1 kg

Max toerental:

28.000 r/min

25.550 r/min

27.000 r/min

26.000 r/m

30.000 r/min

1. Beste bovenfrees op dit moment: Bosch POF1400ACE

Bosch gereedschappen zijn typisch ontworpen voor hun gebruiksgemak en daarom kunnen ze een beetje lijden in termen van betrouwbaarheid en robuustheid. Dat gezegd hebbende, deze bovenfrees beschikt over een aantal geavanceerde functies die doorgaans worden geassocieerd met duurdere modellen, zoals het Bosch Electronic toerentalinstelwiel en de versnellingsschakelaar, de snelle freesbitwissel via een geïntegreerde spilvergrendeling en een SDS-systeem waarmee eenvoudig, zonder gereedschap sjablonen kunnen worden geplaatst. 

Hij voelt natuurlijk niet zo robuust aan als sommige van de duurdere modellen in deze lijst en de doorzichtige spaanafscherming biedt niet de gemoedsrust die dikke metalen afschermingen wel bieden, maar hij heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding, daarom is de Bosch POF1400ACE de beste bovenfrees op dit moment. 

Voor- en nadelen van de Bosch POF 1400 ACE Bovenfrees

Voordelen

 • Constant vermogen en toerental 
 • Toerentalregeling voor diverse klussen 
 • Werken met precisie, zelfs voor zeer gedetailleerd werk

Nadelen

 • Beschikt niet over de functie softstart, dit zorgt voor minder controle

2. De beste combi set: DeWalt DCW604NT Bovenfrees/Kantenfrees

De DeWalt DCW604NT Bovenfrees/Kantenfrees combi-set heeft het allemaal en is verkrijgbaar voor allemaal voor minder dan € 350, waardoor het een geweldige aankoop is voor zowel beginners als experts. U krijgt DeWalt’s rotsvaste vaste voet en gladde invalvoet in één kit, samen met een krachtige maar compacte 2-1/4-pk motor en beide maten spantangen. Dit is alle freeskracht en capaciteit die u nodig hebt voor vele, vele jaren houtbewerking. Alles werkt zoals u wilt, inclusief diepte-instellingen en bitwissels. Het enige nadeel is dat DeWalt lijkt te zijn overgestapt van een aparte 1/4-inch spantang naar een 1/4-inch adapter die in de 1/2-inch spantang wordt gestoken, die moeilijker aan te spannen is dan een aparte spantang.

Dit was onze reactie na het gebruik van een van de beste bovenfrezen: “De plunge is goed voor het maken van gaten of het snijden van paden, terwijl de vaste voet goed is voor het maken van randen,” “De bovenfrees zelf is erg zwaar en stevig, en voelt zeer goed gemaakt aan.”

Voor- en nadelen van de DeWalt DCW604NT

Voordelen

 • Soepele zaagsneden en aanpassingen
 • Gemakkelijk wisselen van bits
 • Laag zwaartepunt voor eenvoudige bediening

Nadelen

 • Randgeleider niet inbegrepen in de basisset
 • 1/4-in. adapter, geen aparte spantang

3. De beste prijsgunstige bovenfrees: MAKITA M3601

Hoewel de Makita M3601 niet opgewassen is tegen de uitdaging van zwaar, dagelijks gebruik, heeft deze ongelooflijk goed geprijsde Makita het soort bouwkwaliteit dat nu synoniem is met het geliefde merk.

Lichtgewicht en gemakkelijk met de hand te gebruiken (in plaats van ingewikkelde mal-instellingen), profiteert dit gereedschap van een drietraps zaagdiepte-instelling, gemakkelijk af te lezen diepteschaal en een gemakkelijk te bedienen schakelaar.

Het vermogen van 900W is minder dan dat van de concurrenten op deze pagina, wat betekent dat hobbyisten en ervaren doe-het-zelvers waarschijnlijk het meeste uit dit voordelige gereedschap zullen halen.

Voor- en nadelen van de MAKITA M3601

Voordelen

 • Het is goedkoop.
 • Het is licht.

Nadelen

 • Het is niet geschikt voor zwaar werk

4. Beste high-end bovenfrees: Festool OF 1010 REBQ-Plus

Beste bovenfrezen festool-of-1010-rebq-plus-bovenfrees-576919

Festool is een van de leiders en vernieuwers in de wereld van elektrisch gereedschap en de prijs weerspiegelt dit feit, maar u krijgt wel een duurzame, uiterst betrouwbare en nauwkeurige machine terug voor uw investering.

Negeer het gewicht, want dit ding is ontworpen om door hout te gaan als een heet mes door boter en is misschien wel een van de zwaarste modellen op deze pagina.

Daardoor glijdt hij door dikke werkbladen en zelfs door laminaat zonder te breken, barsten of haperen.

Ongetwijfeld een van de meest indrukwekkende elementen is de uiterst goed ontworpen stofafzuiging, die de werkruimte praktisch ontdoet van alle schadelijke materialen voor een gemakkelijke ademhalingservaring.

Voor- en nadelen van de Festool OF 1010 REBQ-Plus

Voordelen

 • Expert niveau frezen
 • Super efficiënt

Nadelen

 • Het prijskaartje plaatst het ook resoluut in het ‘expert’ gebied.

5. Beste bovenfrees op accu: MAKITA DRT50ZJX2

Draadloze bovenfrezen zijn een droom die uitkomt voor veel timmerlieden en houtbewerkers. Het is een gereedschap waar ze van dromen sinds de eerste accu-aangedreven gereedschappen uitkwamen. Er zijn een handvol modellen om uit te kiezen en wij hadden dan ook hoge verwachtingen van de MAKITA DRT50ZJX2 draadloze compacte bovenfrees. Maar hype en verwachting garanderen geen kwaliteitsgereedschap. Maar zoals je al kan raden voldeed dit model aan de verwachting en staat daarom in onze lijst in de beste bovenfrezen. 

De MAKITA DRT50ZJX2 draadloze compacte bovenfrees is een van de beste snoerloze modellen die verkrijgbaar zijn. Het heeft uitstekende prestaties en ergonomie gekoppeld aan een prijskaartje dat een verfrissende waarde biedt. Als u eenmaal gewend bent aan de tandheugel en de veiligheidsknop, vraagt u zich misschien af waarom u niet eerder op snoerloos bent overgestapt.

Voor- en nadelen van de MAKITA DRT50ZJX2

Voordelen

 • Krachtige, precieze freesmachine met verschillende accessoires voor verschillende toepassingen
 • Verstelbare snelheid via instelwiel

Nadelen

 • Geen softstart

6. Beste bovenfrees voor grotere projecten: DEWALT DW625EK

Ook dit is een professioneel stuk gereedschap dat ontworpen en gebouwd is voor intensief gebruik, het kan daarom niet worden overgeslagen. De Dewalt DW625EK is een van de beste bovenfrezen op dit moment.  Een slimme elektronische snelheidsregeling zorgt ervoor dat de juiste draaisnelheid wordt aangehouden, zelfs bij zware belasting, terwijl zijn ervaren maker een nauwkeurige afwerking van hout, aluminium en kunststof belooft.

Voor- en nadelen van de DEWALT DW625EK

Voordelen

 • Bestand tegen zwaar, dagelijks gebruik
 • Zeer krachtig, zeer geel 

Nadelen

 • Duurder, natuurlijk

Koopgids: Hoe kiest u de beste bovenfrezen?

Type

Er zijn twee standaardtypes van frezen, de zogenaamde bovenfrezen met vaste voet en kantenfrezen met insteekvoet. Of een product met vaste voet of met insteekvoet beter is, hangt af van de behoeften en de ervaring van de gebruiker. Bovenfrezen met een vaste voet zijn de meest gangbare optie, omdat ze minder vaardigheid vereisen en vaak goedkoper zijn dan bovenfrezen met een insteekvoet. Deze frezen zijn ideaal voor het reproduceren van identieke zaagsneden, omdat de diepte van het blad wordt vergrendeld voordat er wordt gezaagd, zodat meerdere stukken met exact dezelfde instelling kunnen worden gezaagd.

De diepte en het uiterlijk van de zaagsnede zijn voor de gebruiker vrijer omdat ze een veermechanisme hebben dat moet worden ingedrukt om het blad in het materiaal te duwen. Houd er wel rekening mee dat deze bovenfrezen een hogere prijs hebben.

Sommige combo bovenfrezen bevatten beide soorten onderstellen. Dit maakt ze zeer veelzijdig. Een vaste basis betekent niet dat de basis van het gereedschap vast op de werkbank staat; het betekent alleen dat het gereedschap een vergrendelde bladdiepte heeft.

Spantang

De spantang op een bovenfrees verwijst naar de opening in de klauwplaat die de bits tijdens het gebruik op hun plaats houdt, en bepaalt dus de schachtgrootte van de bits die u met het gereedschap kunt gebruiken. De twee standaardmaten voor houtfrees spantangen zijn 1/4 inch of 1/2 inch. Bovenfrezen met spantangen van 1/4 inch zijn alleen geschikt voor lichte of precisie projecten, omdat de bits aanzienlijk kleiner en minder duurzaam zijn dan bits van 1/2 inch.

Voor middelzware of zware houtbewerkingsprojecten kunt u een bovenfrees met 1/2 inch spantang gebruiken. Deze grote bits kunnen langer worden gebruikt en breken minder snel dan 1/4-inch bits. Er zijn ook houtfrezen met 1/2-inch spantangen die ook worden geleverd met 1/4-inch spantangadapters, zodat u het beste bit voor het project kunt kiezen.

Kracht

Het is belangrijk om de paardenkracht (PK) van een houtfrees in aanmerking te nemen, omdat deze meting een primaire indicator is voor het vermogen en het koppel van het gereedschap. Doorgaans kunnen houtfrezen in pk variëren van slechts 3/4 pk voor lichte modellen tot meer dan 3 pk voor zware modellen die populair zijn in professionele houtbewerkingsbedrijven.

Licht werk opties zijn goed voor het maken van decoratieve plinten en trim, omdat ze effectief kunnen verwijderen dunne lagen van hout zonder een probleem. Middelzware houtfrezen hebben meestal een vermogen van 1,5 tot 2 pk en zijn geschikt voor een breed scala aan werkzaamheden. Zware bovenfrezen zijn zeer geschikt voor grotere projecten, zoals het maken van een ingewikkeld hoofdeinde voor een bed of het bouwen van een dressoir, hoewel de kracht van deze gereedschappen voor onervaren gebruikers moeilijk te hanteren kan zijn.

Veelgestelde vragen over bovenfrezen

Een bovenfrees is een type elektrisch gereedschap met een platte basis en een roterende bit die naar beneden uit de basis en in de te frezen plank steekt. De platte basis wordt stevig op de plank geplaatst, waarna de gebruiker het gereedschap voorzichtig langs het te snijden materiaal beweegt.

Bovenfrezen zijn een soort gereedschap dat is ontworpen om precieze sneden te maken in houtbewerkingsprojecten. Dit kunnen groeven, sleuven, deuvelgaten, decoratieve oppervlakten, gebogen of afgeronde vormen en meer zijn.

U kunt een bovenfrees gebruiken voor veel verschillende projecten, zoals het maken van kasten of het ontwerpen van decoratief lijstwerk. De verstelbare bladdiepte en een hoge mate van wendbaarheid maken dit gereedschap ideaal voor het snijden van decoratieve randen, gedetailleerde patronen en groeven die anders moeilijk te realiseren zouden zijn. Er zijn ook veel sjablonen beschikbaar die de houtbewerker helpen een patroon of ontwerp te volgen tijdens het zagen.

Om een bovenfrees te gebruiken, zet u eerst het materiaal dat u gaat bewerken vast en kiest u een geschikt bit om in de bovenfrees te steken. Plaats de bit in de spantang en draai hem vast om hem in de bovenfrees te bevestigen. Als het bit en het materiaal klaar zijn, sluit u de router aan en plaatst u deze in de buurt van de rand van het hout dat u wilt snijden of groeven wilt maken. Activeer de bovenfrees en beweeg de frees langzaam in het materiaal. Ga door met snijden om het gewenste uiterlijk te bereiken en zorg ervoor dat de bit niet meer draait voordat u de bovenfrees van het materiaal weghaalt. Dit zijn de basisstappen voor het gebruik van een bovenfrees, maar er zijn meer gedetailleerde instructies beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *